Vejledning skal løse priskrig om mobilhuller

Erhvervsstyrelsen sætter nu fokus på urimelige lejepriser på kommunal jord til mobilmaster og -antenner, som i visse kommuner forhindrer ordentlig mobil- og internetdækning. Erhvervs- og vækstministeren er klar til at rykke ud.

Som tommelfingerregel koster det en million kroner at sætte en ny mobilmast op, mens det kan koste måske 1,4 millioner kroner at flytte den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Trods flere års intenst fokus er der stadig så store vanskeligheder for teleselskaberne med at få lov til at sætte mobilmaster og -antenner op, at de må lægge visse områder på hylden. Derfor sender Danmarks øverste telemyndighed nu en vejledning ud, som skal sikre rimelige priser og dermed bedre mobildækning i hele landet.

Erhvervsstyrelsens vejledning er en skabelon for en kommunal mastepolitik og er udarbejdet sammen med telebranchen og Kommunernes Landsforening for at løse knuderne med ordentlig mobil- og internetdækning overalt. Flere steder er lejepriserne på jord og bygninger til master og antenner stadig skyhøje, andre steder stiller kommuner jorden gratis til rådighed for at sikre dækningen.

»En række kommuner, også de større, har set lyset og gjort noget, men i en række nøglekommuner oplever borgerne stadig, at der mangler kapacitet. Nogle kommuner giver rigtigt store problemer, f.eks. Rudersdal, og når en kommune er så besværlig og umulig, koster det store ressourcer hos teleselskaberne. Ringsted Kommune er et godt eksempel. Da en mobilmast i Ørslev forsvandt på grund af lejepriserne, erkendte man at have et ansvar, og en lang række kommuner har erkendt, at de bør gøre noget på området. Vi er heldigvis kommet rigtigt langt i Danmark på trods af mange kommuner og berøringsangst på visse områder i ministerier og styrelser,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Han har gennem aktindsigt i kommunernes sagsbehandling udfærdiget den rapport om lange sagsbehandlingstider og forsøg på at presse lejen i vejret, som siden 2011 har sat fokus på problematikken.

»Tiltrængt og efterspurgt«

Teleselskaberne kalder vejledningen »tiltrængt og efterspurgt«:

»Jeg hører om stor imødekommenhed mange steder. Flere kommuner ser konstruktivt på at bruge andre prismodeller end i dag. Andre står stadig på bagbenene med en sagsbehandlingstid på flere år og ekstremt høje priser og lokal modstand. Når det bliver så besværligt og dyrt, dropper teleselskaberne i praksis udbygningen i området og prioriterer de steder, hvor de kan komme til at bygge ud. Det går desværre ud over borgerne, som ikke får den dækning, som teleselskaberne egentlig godt kunne tænke sig at give. Så dette er en rigtigt god anledning til, at kommunerne kigger på deres politikker, praksisser og prissætning,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien i Danmark (TI).

En analyse, som konsulenthuset Nexia har udarbejdet for det norske teleselskab Telenor, viser, at lejeomkostningerne i de 15 største byer i Danmark ligger markant højere end i de 15 største byer i Sverige og Norge.

»Det er et område, som ikke er reguleret i lovgivningen. Urimelig prissætning hører under konkurrenceloven, mens meget lav prissætning giver overvejelser om statsstøtte. Diskussionen har været lang, om nogle kommuner tog en urimeligt høj lejepris på et marked, hvor flytteomkostningerne er store. Vi oplever en betydelig interesse hos nogle kommuner for at finde den rigtige pris og samtidig gøre det attraktivt at investere i deres område,« siger kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Jakob Juul, som agter at følge op på situationen.

Som tommelfingerregel koster det en million kroner at sætte en ny mobilmast op, mens det kan koste måske 1,4 millioner kroner at flytte den. Ofte klager kommende naboer over udseendet, men det er faktisk ikke en gyldig grund til at kunne afvise en ansøgning om at få masten sat op.

»I nogle kommuner er der, for at sige det mildt, plads til forbedring. Det er grotesk, at nogle kommuner er meget utilfredse med dækningen, og når man så kigger på, hvad de opkræver i leje, kan man godt se en del af forklaringen. Jeg håber, at de gode eksempler spreder sig til endnu flere kommuner,« sagde Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, da han i sidste uge havde indkaldt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i samråd om de faldende teleinvesteringer i Danmark.

Og ministeren, der er øverst ansvarlig for televerdenen, er da også indstillet på at tage fat om de problemer, der stadig findes.

»Jeg er opmærksom på, at det i nogle kommuner er dyrere at leje sig ind end i andre. Jeg besøgte for nylig Odsherred Kommune, og her har man gjort det gratis at få plads på kommunale arealer. Nogle gange er der kvaler med Naturklagenævnet og andre, men vi er i dialog for at finde den bedste og mest hensigtsmæssige måde at få det afgjort på. Selvfølgelig skal der tages hensyn til naturen, men vi skal nok fluks være der, når der er andet, som vi kan hjælpe med for at fremme dækningen,« lovede Henrik Sass Larsen.

LÆS MERE