Vejen til succes går over Crazy Daisy

Ud af 1990ernes funklende og farverige lys på de jyske Crazy Daisy-diskoteker er skabt en lang række succesfulde danske iværksættere - men hvorfor var happy hour og skumfester et frugtbart miljø at avle iværksættere i?

Under diskokuglernes skær er flere danske succesiværksættere blevet udklækket. Her billede fra Crazy Daisy i Viborg anno 2012.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Shahrokhtash
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan skaber vi flere succesfulde iværksættere i Danmark? Politikere og eksperter har i årevis forsøgt at knække koden. At svaret delvist kan findes ved at skrue tiden 20 år tilbage og bevæge sig ind i dancemusikkens tunge basrytmer på de østjyske diskoteker ligger måske ikke lige for.

Ikke desto mindre er der ud af miljøet omkring Crazy Daisy-diskotekerne i midthalvfemserne sprunget succesvirksomheder som Just-Eat, CULT A/S og Dating.dk.

Historien om Crazy Daisy begyndte 1991 i Vejle med iværksætteren Carsten Mikkelsen. En entreprenant østjyde, der allerede på sin 21-års fødselsdag etablerede den første af i alt fem tøjbutikker og efterfølgende stod bag 42 solcentre rundt omkring i Danmark. I 1991 blev det til idéen om et nyt diskotekkoncept, der skulle sættes strøm til.

Siden opbygningen af Crazy Daisy har Carsten Mikkelsen været involveret i en lang række virksomheder. Senest er det onlinesuccessen Miinto, som han har lagt sin tid og penge i. Virksomheden er etableret af blandt andre Mike Radoor, der tidligere var bartender på et af kædens diskoteker. Det var i den sammenhæng, at de to mødtes og virksomheden for alvor kom ud over rampen.

Risikovillige personer

At der er opstået flere ambitiøse iværksætterprojekter ud af det miljø er ikke helt tilfældigt, vurderer en professor ved Institut for Entreprenørskab ved Syddansk Universitet, Kim Klyver, der sideløbende med studierne og en karriere inden for universitetsverdenen har arbejdet ikke mindre end 17 år på Crazy Daisy i Vejle.

"Der findes videnskabeligt bevis på, at folk, der arbejder i en nystartet virksomhed med en stærk entreprenørånd, selv er tilbøjelige til at etablere virksomhed. Det giver simpelthen noget at være blandt mennesker, som er risikovillige. Men det, jeg tror, er lige så vigtigt her, er, at Carsten og Claus (Krøyer - medejer af Crazy Daisy, red.) gjorde meget ud af at finde de helt rigtige personer,« vurderer han.

Endnu et element i forklaringen på, hvorfor netop et dansegulv i provinsen var frugtbar muld for iværksætterspirer, skal ifølge Kim Klyver findes i den måde, de benyttede deres netværk til at finde nye forretningsområder på.

»De byggede videre på deres tidligere succeser. De skabte nye virksomheder i forlængelse af det marked, som de allerede kendte. Det var faktisk ret smart, og jeg ved ikke, om det var helt med vilje, for det er ret svært.«

Gæster skulle holdes vågne

En af de virksomheder, der blev skabt på den måde, er energi- og alkoholproducenten CULT A/S. Manden bag CULT, Brian Sørensen, var i 1992 medejer af Crazy Daisy i Aarhus på færgen M/F Broen. Det var i de sene nattetimer, at idéen til en koffeinholdig drik opstod. Diskoteket holdt i weekenden åbent til klokken fem om morgenen, men ofte var de fleste gæster blevet for trætte og for fulde inden klokken fire.

Derfor kom han på idéen om at sælge et produkt, der kunne holde gæsterne oprejst i baren frem til lukketid.

En anden af de helt store iværksættersucceser med rod i Crazy Daisy-miljøet i 90erne er den i dag internationale madportal Just-Eat.

Jesper Buch, der senere blev kendt som succesiværksætter og frontfigur for Just-Eat, var i midten af 1990erne en del af Crazy Daisy-holdet i Kolding. Han har flere gange forklaret, hvordan netop den tid var medvirkende til at give ham et skub, da det virkelig gjaldt.

»Dengang jeg var 18 år og begyndte på Crazy Daisy i Kolding, var der en mand, som hele tiden sagde til mig: »Tro på det, du laver, tro på dig selv. Og gi’ den så gas«, og det var Carsten Mikkelsen. Selv om jeg var afrydder, var han helt klar over, at hvis han sørgede for at blive gode venner med sit personale – om det var en afrydder eller en bestyrer, så punkt 1: Ville de nok ikke stjæle af kassen. Punkt 2: Var der nok en afrydder i ny og næ, der kunne formes til at starte forretningen i en ny by.«

Sådan lyder en af Jesper Buchs fortællinger om sin lærdom i Crazy Daisy. Siden har han på baggrund af Just-Eats succes og salget af virksomheden igen omsat en del af millionerne i investeringer i nye virksomheder. Læs mere i Business Innovation 29. maj 2012