Ved fyraften i dag har en gennemsnitlig britisk topchef tjent en arbejders årsløn

Direktører i store britiske selskaber tjener 117 gange mere end en almindelig fuldtidsansat. Men en ny lov i landet tvinger virksomheder til at offentliggøre, hvor meget deres direktører tjener, og det skal gøre løngabet mellem arbejdere og direktører mere synligt.

Den britiske erhvervsminister, Andrea Leadsom, kalder det »tårefremkaldende«, at en britisk topchef har en gennemsnitlig timeløn på 7.450 kr. (901,30 pund), mens en fuldtidsarbejder blot tjener 125 kr. (14,37 pund) i timen. Altså tjener chefen 117 gange mere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

En undersøgelse over lønniveauet på chefkontorerne i Storbritanniens 100 største virksomheder (FTSE 100) viser, at der er et betydeligt løngab mellem landets chefer og de ansatte i deres firmaer.

Det skriver Financial Times.

Er man topchef i en af de 100 største britiske virksomheder, tjener man nemlig gennemsnitligt ca. 3,5 mio. pund, hvilket svarer til ca. 30,5 mio. kr. om året. Når man sammenligner det med en gennemsnitsløn for en fuldtidsarbejdende brite, som ligger på lige godt 250.000 kroner om året, bliver løngabet endnu tydeligere.

En topchef tjener 117 gange en arbejderløn. Det betyder, at når de 100 topchefer går hjem ved fyraften i dag, har de i gennemsnit tjent det samme, som en arbejder har tjent, når han eller hun hopper ind i 2021 om lige knap 12 måneder.

Det er tænketanken High Pay Centre, som står bag tallene.

Andrea Leadsom, erhvervsminister i Storbritannien

»Dagens tal vil være tårefremkaldende for langt størstedelen af Storbritanniens hårdtarbejdende mennesker. Tallene er bedre, end de har været, men situationen er stadig bekymrende. Særligt i de tilfælde, hvor direktører er blevet belønnet, på trods af at de har svigtet deres medarbejdere og kunder.«


»Topchefer bliver betalt ekstraordinært høje summer sammenholdt med den brede arbejdsstyrke, og det bidrager til at gøre Storbritannien til et af de mest ulige lande i Europa,« siger Luke Hildyard, der er direktør i High Pay Centre, som står bag undersøgelsen.

Nu bliver løngabet offentligt

Undersøgelsen kommer, op til at alle britiske virksomheder med mere end 250 ansatte er tvunget til at offentliggøre forholdet i chefens og medarbejdernes løn, når de i løbet af de kommende måneder offentliggør deres årsregnskaber for 2019.

I den forbindelse forventes det, at mange virksomheder fremover vil søge godkendelse af deres aflønningspolitik hos deres aktionærer.

Det er meningen, at den nye reform, som pålægger virksomheder at offentliggøre deres chefers lønniveauer, skal øge transparensen omkring lønniveauet på landets direktionsgange, siger den britiske erhvervsminister, Andrea Leadsom, til Financial Times.

Hun leverer desuden en stikpille til de chefer, som ikke lever op til deres ansvar.

»Dagens tal vil være tårefremkaldende for langt størstedelen af Storbritanniens hårdtarbejdende mennesker. Tallene er bedre, end de har været, men situationen er stadig bekymrende. Særligt i de tilfælde, hvor direktører er blevet belønnet, på trods af at de har svigtet deres medarbejdere og kunder,« siger den britiske erhvervsminister.

Samme undersøgelse fra 2019 viste, at cheferne dengang tjente 133 gange mere end arbejderne, så dermed er uligheden altså skrumpet en smule, men man kan forstå på erhvervsministeren, at der stadig er lang vej igen.