Vattenfall vinder kystnære vindmøller

Energiselskabet Vattenfall har vundet kampen om at opføre de kystnære havvindmøller. Det sker med en pris på 47,5 øre per kilowatttime, erfarer Berlingske. Regeringen vil stadig ikke vide af møllerne, men der er flertal uden om regeringen.

Energiselskabet Vattenfall har vundet kampen om at opføre de kystnære havvindmøller. Det skete med en pris på 47,5 øre per kilowatttime, erfarede Berlingske. Regeringen vil stadig ikke vide af møllerne, men der er flertal uden om regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Bolden er givet op i kampen om de kystnære vindmølleparker, og nu ligger prisen på de mange møller klar. Ifølge Berlingskes og TV2 News' oplysninger lander prisen på 47,5 øre per kilowatttime.

Møllerne er omstridte, fordi Venstre-regeringen står fast i sin modstand mod møllerne, der med en pris på 47,5 øre per kilowattime vil barbere en stor del af den oprindeligt fremskrevne regning på syv mia. kr. Der tegner sig dog et spinkelt flertal uden om regeringen, der basserer sig på rød blok samt de konservative. Regeringen står dog fast på sin modstand mod møllerne.

»De møller skal længere ud på vandet,« udtaler Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, til TV2 News og foreslår samtidigt at kompensere for de kystnære vindmøller med en ny havvindmøllepark i 2025.

Møllerne skal ligge ved Vesterhavet - i parkerne Vesterhav Nord og Vesterhav Syd. Placeringen kan ses på kortet nedenfor.

Vinderprisen, som Vattenfall har lagt bordet, tegner til at blive den laveste for møller på havet siden 2003. I 2015 vandt Vattenfall ligeledes udbuddet på den store Horns Rev 3-havvindmøllepark, og her var prisen 77  øre per kilowatttime. Møllerne lå ganske vist længere ude på vandet, hvilket presser prisen op, men ved Horns Rev 3 skulle Vattenfall ikke betale for nettilslutningen ind til land, hvilke man skal ved de kystnævre havvindmølleparker.

»De nye kystnære offshore møller er et stort skridt mod at levere fossilfri strøm til en pris, der kan klare sig helt uden offentlig støtte. Prisen på 47,5 øre pr KwH er mere end 30 pct. under det prisloft, energiaftalen fra 2012 fastsatte, og sætter en ny verdensrekord,« siger Vattenfalls danske landechef Ole Bigum Nielsen i en pressemeddelelse.

Verdensrekorden er måske et lidt stort ord for de kystnære havvindmølleparker, da såvel Horns Rev 1 såvel som Nysted havvindmølleparkerne i Danmark blev opført til 35,3 øre per kilowatttime, som en tidligere analyse fra Energistyrelsen viser.

Prisen er dog kun ét parameter i kampen om de kystnære vindmøller. Noget andet er miljøpåvirkningen. Venstre mener, at møllerne vil ødelægge de danske kyster, og vil derfor have dem rykket længere ud på landet. Netmediet Energiwatch.dk har tidligere lavet en quiz med computergenererede billeder for havvindmøller og kystnære vindmøller, så man selv kan bedømme forskellen - quizzen kan tages her.

I pressemeddelelsen fra Vattenfall fortælle Ole Bigum Nielsen, at Vattenfall har forsøgt at imødekomme dette kriterie.

»[Vi har] brugt rigtigt mange kræfter på at udforme de to anlæg, så de syner mindst muligt fra kysten. Helt konkret placerer vi en stor del af møllerne otte-ni km fra kysten mod den afstand på fire km, der ellers var mulighed for. Samtidigt planlægger vi mølletyper, der måler højst 190 meter i højden, hvor Energistyrelsens udbud angav en max højde på 220 meter,« siger Vattenfall-chefen.

Den endelige opførsel af Vesterhav Nord og Syd afventer, at der i Folketinget kan findes en plan for at finansiere de kystnære havvindmøller. Her bliver De Konservative som nævnt tungen på vægtskålen, og tidligere i dag bekræftede partiet sin støtte til projektet over for Jyllands-Posten, efter at vindmølleindustrien selv havde fundet finansiering ved at sænke prisloftet på den kommende Kriegers Flak havvindmøllepark.

»Derfor vil vi også bede klima- og energiministeren om at indgå en koncessionsaftale med vinderen af udbuddet på de kystnære havmøller, når vinderen bliver kendt mandag,« sagde finansordfører Brian Mikkelsen (K).