Vattenfall siger nej til kæmpestort dansk vindmølleprojekt

Danmarks suverænt største offshore-satsning - og det der skal blive en af verdens største havmølleparker - får nu den kolde skulder af energigiganten Vattenfall. Udbudsvilkårerne er for dårlige, lyder forklaringen.

Efter planen skal der snart gang i opførelsen af Danmarks største offshore-park i havet mellem Djursland og Anholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN THUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de helt store favoritter til rollen som operatør af det, der skal blive Danmarks suverænt største havmøllerpark, Vattenfall, oplyser nu, at de har valgt slet ikke at byde på projektet.

Projektet, der omfatter 400 MW eller hvad der svarer til cirka 400.000 husstandes årlige elforbrug, skal opføres i havet mellem Djursland og Anholdt. Der er deadline for bud på opførelsen i dag klokken 14.00, men allerede nu står det altså klart, at Energistyrelsen må se langt efter et bud fra Nordens største energiselskab, Vattenfall.

Dårlige vilkår


Vattenfall finder vilkårerne i udbudsmaterialet alt for dårlige, og derfor han man valgt slet ikke at byde, selv om man har stor interesse i offshore-parker, lyder det fra Vattenfall:

"Anholt er simpelthen ikke attraktivt nok. Vilkårerne er meget stramme - blandt andet skal første mølle være i drift allerede ved udgangen af 2012 - hvilket er meget kort tid for et så stort projekt. Desuden har vi vurderet, at afregningspriserne for offshore-strøm er mere attraktive i for eksempel England, hvor vi netop nu er i gang med opførelsen af landets største offshore-park," siger Marianne Reedtz Sparrevohn, kommunikationschef i Vattenfall Danmark.

Det er Energistyrelsen, der står for udbuddet, og her har man opfordret alle relevante virksomheder til at byde. Vindmølleeksperter har tidligere over for Berlingske Business vurderet, at udbuddet har en værdi af ikke under seks milliarder kroner. Andre har sat prisen til op mod 10 milliarder kroner.  

Ærgelig Vattenfall


Med parken mellem Djusland og Anholt vil Danmark få cirka fordoblet sin vindmøllekapacitet. Blandt andre mulige bydere er DONG Energy og E.On - der dog endnu ikke har løftet sløret for, om de har budt.

Vattenfall beklager, at selskabet har måtte vælge Anholt fra.

"Det er ikke for, at vi ikke ønsker vindmøller. Vi har i dag otte vindmølleparker i seks lande. Men vores beregninger viste simpelthen, at der var for mange risici forbundet med Anholt. Blandt andet er bøderne meget voldsomme, hvis ikke parken bliver tilsluttet inden for den meget korte tidsfrist," siger Marianne Reedtz Sparrevohn.

Også DONG Energy har tidligere kritiseret de skrappe udbudsbetingelse for Anholt, men sagde dog så sent som marts, at de endnu overvejede at byde. Vindmølleparken ud for Anholt bliver dobbelt så stor som verdens nuværende største havvindmøllepark i drift, den danske Horns Rev 2. Det forventes, at vinderen af udbuddet kan offentliggøres den 19. april.