Vattenfall nedskriver for milliarder og opdeler selskabet

Det svenske energiselskab Vattenfall har præsenteret markedet for en gigantisk nedskrivning og meddeler, at man vil splitte virksomheden op.

»Som alle andre europæiske elproducenter føler Vattenfall effekterne af stadig sværere markedsforhold og højere risici i forretningen,« skriver adm. direktør Øystein Løseth (billedet) i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Vattenfall nedskriver for 29,7 mia. skr. (26 mia. kr.) på værdien af selskabets aktiver som en konsekvens af »markedsudviklingen«.

De markante nedskrivninger, der er gennemført i andet kvartal og belaster resultatet med 24,5 mia. skr., relaterer sig til kraftværker over hele Europa. Der nedskrives 14,5 mio. skr. på gas- og kulkraftværker i Holland, 4,1 mia. skr. på kulkraftværker i Tyskland, 2,5 mia. skr. på fjernvarmeværker i Norden og 6,8 mia. skr. på goodwill i energihandelsafdelingen.

»Som alle andre europæiske elproducenter føler Vattenfall effekterne af stadig sværere markedsforhold og højere risici i forretningen. Vi er nu af den overbevisning, at markedet ikke vil forbedre sig inden for en overskuelig fremtid, og for at afspejle den højere risiko i bøgerne har vi revideret vores fremtidige pengestrømme,« skriver administrerende direktør Øystein Løseth i meddelelsen.

Samtidig vil forretningen blive splittet op i en Nordisk og Kontinentaleuropæisk afdeling, hvor sidstnævnte også indeholder de britiske aktiviteter, skriver selskabet.

»Den nye struktur vil tillade regionerne at fokusere på deres respektive kerneforretninger og vil åbne muligheder for risikodeling i Vattenfalls kontinentaleuropæiske forretning over tid,« skriver Øystein Løseth

Samtidig med meddelelsen fortæller energiselskabet, at man nedskalerer sin femårsplan for investeringer. Investeringerne fra 2014 til 2018 vil nu være på 105 mia. skr. fra 123 mia. skr. i perioden 2013 til 2017.

»Vi vil give prioritet til allerede godkendte projekter og have et fortsat fokus på vedvarende energi,« skriver Øystein Løseth.

Vattenfall er langt fra det eneste energiselskab, der har måttet nedskrive markant oven på faldende elpriser og aktivværdier. I 2012 nedskrev danske Dong for samlet 12 mia. kr.

Vattenfall, der inden for vindenergi flere gange har bestilt Vestas-møller, er ejet af den svenske stat og ikke noteret på nogen børs.