Vattenfall jævner landsby med jorden og opfører vindmøller

Det svenske energiselskab Vattenfall har opkøbt det meste af en nordjysk landsby og efterfølgende revet husene ned. Dermed undgår selskabet sure naboer, når de opfører vindmøller.

Vattenfall har ifølge Børsen købt størstedelen af landsbyen Kølby, som de river ned for at gøre plads til en vindmøllepark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Vattenfall har fundet en utraditionel løsning på problemet med, at danskerne nok vil have vindenergi - bare ikke i nærheden af dem selv.

Energiselskabet har købt størstedelen af en nordjysk landsby og river nu husene ned. Dermed er sure naboer erstattet af glade sælgere, skriver Børsen.

Vattenfall har for nyligt købt størstedelen af landsbyen Kølby, som ligger på grænsen mellem Vesthimmerlands Kommune og Aalborg Kommune. Strategien skal gøre det nemmere at gennemføre planerne om 250 megawatt vindmøller i Danmark inden 2019, forklarer Mette Korsager, ansvarlig for opsætning af landmøller i Danmark.

»Vi gør det, fordi det får en stribe hensyn til at gå op. Vi løser problemet med kritiske naboer til vindmøllerne, og så gør vi det lettere at få aftaler om opsætning af vindmøller igennem hos kommunerne, fordi vi går ind og hjælper dem med udvikling af de udsatte områder,« siger hun til avisen.

Stuehusene bliver jævnet med jorden, mens landbrugsjorden bliver udlejet, og beboerne i området er godt tilfredse, ifølge Børsen. De kan nemlig nu komme af med huse, der ellers er svære at sælge. Også kommunerne er glade, fordi vindmølleprojekterne på denne måde kan blive større og mere sammenhængene.