Vattenfall giver Siemens kæmpe vindordre i Danmark

Svenske Vattenfall har valgt Siemens Gamesa til at levere møller til to danske havvindmølleprojekter. Siemens Gamesa skal sammenlagt levere 113 kæmpevindmøller.

Foto: FREDRIK PERSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Vattenfall, der stor overfor at skulle opføre over 1.300 MW havvind i Danmark har netop indgået årets største vindhandel. Energiselskabet har valgt spansk-tyske Siemens Gamesa til at levere vindmøller til to danske projekter i form af de kystnære havvindmøller og Kriegers Flak.

»Historisk set er det en stor ordre for Danmark og Vattenfall. Den bekræfter vores position som den førende danske udvikler af havvind og vores engagement i Danmarks grønne omstilling,« siger Michael Simmelsgaard, landechef for Vattenfall i Danmark.

Ved siden af de to parker, som Siemens skal levere møller til, er Vattenfall også igang med at opføre Horns Rev 3 ud for Esbjerg. Her har svenskerne dog valgt at bruge MHI Vestas' 8MW-mølle, men det dansk-japanske selskab kunne altså ikke lave hattrick på de danske projekter, og de må i stedet se ærkerivalen Siemens Gamesa løbe med den store ordre.

Ordren fra Vattenfall til Siemens består af i alt 113 stk. 8MW-møller, hvoraf 72 skal sættes op på Kriegers Flak, men 41 fordeles på Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, der tilsammen udgør det kystnære vindprojekt. Sammenlagt vil de to parker kunne producere strøm nok til at dække en million danskeres elforbrug.

Da Vattenfall i sin tid bød ind på Kriegers Flak, var det med et bud på 37,2 øre (uden nettilslutning), hvilket var klart det billigste på det tidspunkt.

»Vi lavede verdenshistorie med det bud, der blev lagt, og med at lokke buddene har vi sikret, at det bliver en god verdensrekord,« siger Michael Simmelsgaard, der fortæller, at markedet for havvindmøller har udviklet sig præcis efter Vattenfalls forudsigelser.

Kriegers Flak er den sidste og største af de to parker. Den skal stå færdig i år 2022, og der var spekuleret meget i, om Vattenfall ville kunne bruge den næste generation af turbiner på dette projekt, hvilket sandsynligvis havde været møller med en effekt på over 10MW. I disse dage præsenterer netop Siemens-Gamesa en ny havvindmøller i Amsterdam, men det bliver altså ikke en 10MW-model, der kommer til Kriegers Flak i denne omgang.

»Innovationen ligger dybere, end om det er en 8MW eller en 10MW,« siger Michael Simmelgaard, »De 8MW møller, som vi ser i dag, er markant mere omkostningseffektive end de første 8MW, så det er ikke nok bare at se på MW-nummerpladen.«

Ifølge Vattenfall har den hidtil største vindordre i år været Ørsteds aftale med Siemens Gamesa om at levere turbiner til Borssele 1&2, ENBWs aftale med Siemens Gamesa til Hohe See samt Ørsteds aftale med MHI Vestas til Borkum Riffgrund 2.