Vattenfall: Det har været en rutsjebanetur, men vi bærer ikke nag

Ole Bigum Nielsen, landechef for Vattenfall i Danmark, har været igennem noget af en rutsjebanetur i forbindelse med PSO-forhandlingerne, som truede med at stoppe de kystnære vindmøller. Nu skal møllerne omsider bygges, og Vattenfall bærer ikke nag, lyder det.

Foto: SØREN BIDSTRUP

For 2,5 måned siden troppede en række energiselskaber op hos Energistyrelsen i Amaliegade for at aflevere deres bud på de kystnære vindmøller, der delvist skulle finansieres gennem PSO-afgiften.

Dårligt havde selskaberne forladt bygningen igen, før energi-, forsynings-, og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, annoncerede, at PSO-regningen var blevet alt, alt for høj, og at regeringens holdning var, at de kystnære vindmøller måtte lade livet for at bringe regningen ned.

Sent torsdag aften offentliggjorde regeringen endelig sin aftale om PSO-afgiften, og særligt på grund af vedholdenheden hos De Konservative var de kystnære vindmøller stadig en del af aftalen. Det vækkede ikke mindst glæde i Vattenfall, der skal opføre møllerne.

»Det har været to en halv lange måneder. Det har været op og ned og noget af en rustjebanetur, det må jeg sige. Der skal ikke herske tvivl om, at det for os er en stor glæde, at man nu har truffet beslutningen i Folketinget om at beholde de kystnære vindmøller. Det er også en stor lettelse, for det har taget meget energi og mange ressourcer at tale vores sag,« siger Vattenfall danske landechef Ole Bigum Nielsen.

»Ikke bare for Vattenfall, men også for Danmark og for industrien er det befriende, at vi nu er ovre den turbulente periode. Og mon ikke alle er enige om, at det ikke er noget, vi skal se igen. Det er ikke noget, der er godt for Danmarks omdømme.«

Vattenfall står til at blive den klart største vindmølleejer i Danmark. Ikke blot på grund af de kystnære vindmøller, for selskabet skal også opføre Kriegers Flak og Horns Rev 3 havvindmølleparkerne, og samtidigt er man den største ejer af landvindmøller i Danmark. Vattenfall satser med andre ord stort på Danmark, og det vil den turbulente sag om de kystnære havvindmøller ikke ændre på, siger Ole Bigum Nielsen:

»Vi er pragmatikere, og min holdning er, at vi vasker tavlen ren og ser fremad. Der er ikke noget nag på nogen måde. Der har været forskellige årsager til, at vi har været igennem den periode, som vi nu har været i gennem,  og jeg har stor respekt for, at regeringen vil have styr på finanserne,« siger Ole Bigum Nielsen, »Men vi bærer ikke nag. Vi har mod på endnu mere.«