Varmen fra forårsruller kan opvarme 800 huse

Når den danske forårsrulleproducent Daloon hver dag producerer en million forårsruller, er der energi i overskud til at forsyne 800 huse i Nyborg med varme.

Et kompliceret og dyrt afgiftssystem er, ifølge teknisk chef i Daloon Peter Madsen, årsagen til, at Daloon ikke udnytter deres overskudsvarme bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALLAN LUNDGREN

Daloon i Nyborg er en af Europas største producenter af forårsruller. Den varme, der er tilbage fra maskiner og ovne, når en million forårsruller dagligt er færdigpakket, har potentiale til at varme 800 huse op via fjernvarmenettet.

»Vi har tidligere regnet på et projekt, hvor Daloon kunne varme 800 huse op med vores spildenergi. Selve regnestykket gik i nul, men investeringen på varmepumpen var for stor. Det hele stod og faldt på de afgifter, vi skulle betale,« fortæller Peter Madsen, teknisk chef i Daloon.

Siden 1995, hvor loven om afgifter på overskudsvarme blev indført, er den blevet ændret flere gange. Et kompliceret og dyrt afgiftssystem er ifølge Peter Madsen årsagen til, at Daloon ikke udnytter deres overskudsvarme bedre.

»Vi lever jo af at lave forårsruller, men det skal kunne betale sig for os at bruge vores varme igen, ellers er det helt umuligt for os at lave de nødvendige investeringer,« siger Peter Madsen.