Varme, der kunne bruges til at opvarme husstande, forsvinder op i luften

En ny undersøgelse sat i søen af brancheorganisationen Dansk Industri viser, at overskudsvarme fra danske virksomheder har potentiale til at varme 100.000 husstande op.

Danmark ønsker ligesom resten af Vesten at gøre sig uafhængig af russisk gas. Derfor kan det ifølge Dansk Industri være oplagt at udnytte den overskudsvarme fra virksomheder, der lige nu går tabt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis danske virksomheder sendte deres overskudsvarme ud til fjernvarmenettet i stedet for op af deres skorstene, så ville de kunne varme 100.000 husstande op.

Det viser en ny undersøgelse, som brancheorganisationen Dansk Industri har fået analyseinstituttet Rambøll til at lave.

Indtil nytår skulle virksomhederne betale afgift for at komme af med overskudsvarmen til fjernvarmenettet. Men den afgift er nu fjernet.

Og det er glædeligt, lyder det fra Dansk Industri.

»Det er afgørende, at afgiften er fjernet. Nu skal vi i gang med at udnytte langt mere overskudsvarme af hensyn til klimaet og vores forsyningssikkerhed. Der bliver brug for varmen, når så mange husstande skal skifte fra naturgas til fjernvarme, « skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, i en pressemeddelelse.

Lige nu opvarmes omkring 400.000 danske husstand af et gas eller oliefyr.

Særligt gasfyrene har fyldt meget i den offentlige debat siden Rusland invaderede Ukraine, og regeringen har også præsenteret en handlingsplan for udfasning af russisk gas.

En handlingsplan, der både involverer, at danske husejere skal præsenteres for en mulighed for at slippe ud af gasfyrets greb, samt at fjernvarmenettet skal udbygges.

Varmer for fuglene

En af de virksomheder, der muligvis kan byde sig til med overskudsvarme er kaffefirmaet BKI Foods i Højbjerg syd for Aarhus. Det fremgår af en artikel af Danmarks Radio.

Her fortæller fabrikschef Ib Hauberg, at den overskudsvarme, der lige nu produceres, når firmaet rister kaffebønner, primært bliver brugt til at varme nærområdets fugle.

»Den går ud igennem skorstenen og varmer for fuglene, så de har det rigtigt rart i nærheden af os. Men det piner os, at vi smider varme direkte op i den frie luft, hvis den kan anvendes mere fornuftigt,«  siger fabrikschef Ib Hauberg til DR.

Det er dog ikke helt lige til for BKI Foods at sende varmen ud i fjernvarmenettet. Det vil kræve en stor investering, og firmaet skal derfor regne på den økonomiske situation, før de beslutter sig.