Var »Kolde Eivind« ikke kold nok?

Den udslagsgivende årsag til Danske Banks Eivind Koldings hurtige og overraskende fyring er stadig et mysterium, men Berlingske Business' finansredaktør giver her er par bud.

Der er mange forklaringer på og muligvis også mange årsager til, at Eivind Kolding blev afskediget som ordførende direktør i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen vidste udmærket, at Danske Bank blev nødt til at fyre mange flere. For allerede i sommer blev der iifølge Berlingske Business' oplysninger fremlagt tal for Danske Banks bestyrelse, der viste, at det ville blive svært eller umuligt at nå det daværende mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. i 2015.

Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, idet det først var 1. november i år, at Danske Bank officielt vinkede farvel til den ambitiøse målsætning på 12 pct. i egenkapitalforrentning, der fastholdes som mål, men er udskudt på ubestemt tid.

Det var på mange måder en mystisk målsætning, som Danske Bank havde sat op for sig selv. For igen og igen meldte analytikerne ud, at de ikke længere troede på, at Danske Banks ledelse kunne nå målet. Helt absurd blev det, da Danske Banks egen topchef Eivind Kolding på forsiden af Berlingske Business selv tvivlede på, at målet kunne nås. Det gjorde han 2. august. Og Eivind Kolding holdt da heller ikke til det ret længe, idet han mandag 16. september blev fyret på lyseblåt papir med meldingen, at han ikke havde tilstrækkeligt med bankkompetencer til at løse opgaven. Det kunne være en årsag til Koldings fyring.

Hans afløser Thomas Borgen har formentlig lidt klog af skade fået bestyrelsens opbakning til, at 12 procent-målet ikke kommer inden for rækkevidde foreløbig - ikke mindst fordi det lave renteniveau gør det svært for bankerne at tjene penge. Det store ubesvarede spørgsmål til Danske Banks bestyrelse er fortsat, hvorfor man ikke for længst meldte ud, at 2015-målet var urealistisk. Berlingske Business har så sent som i dag stillet bestyrelsen spørgsmålet foranlediget af præsentationen, som ifølge vores oplysninger blev givet til bestyrelsen i sommer.

Det er dog ikke noget, som bestyrelsesformand Ole Andersen personligt har lyst til at svare på. Meldingen fra pressechef Kenni Leth er i stedet:

»Vi kan afvise, at det på daværende tidspunkt stod klart, at de finansielle målsætninger skulle revideres.«


En anden mulig begrundelse for, at Eivind Kolding røg ud så hurtigt er, at han simpelthen ikke levede op til sit øgenavn »Kolde Eivind«. For som præsentationen fra i sommer viste, var Danske Bank nødt til at fyre mange flere medarbejdere for at komme i mål med den ambitiøse målsætning.

Den opgave har Thomas Borgen allerede taget på sig. 250 medarbejdere forlod Danske Bank i tirsdags. Og timing og fratrædelsesgodtgørelse var bestemt ikke tilfældig. For som det fremgår af nytiltrådte topchefers grønspættebog side 1 skal fyringer registreres i 2013. For på den måde kan en ny topchef straks træde i karakter og allerede året efter sin tiltrædelse melde stærkt forbedrede resultater ud.


Den mere konspiratoriske forklaring på en årsag til Koldings fyring er, at han aldrig var ønsket i første omgang. Som bekendt var han formand for banken, da afløseren for Peter Straarup skulle findes. I den rolle var han også ansvarlig for det udvalg, der stod for rekrutteringen af bankens topchef. Og det store spørgsmål er her, hvorfor der ikke var andre egnede kandidater til jobbet, da stillingen skulle besættes.

Selve ansættelsesforløbet dengang var et af de mest spegede i nyere dansk finanshistorie. For da Peter Straarup ad omveje fandt ud af, at bestyrelsen søgte hans afløser, bebudede han selv sin afsked. Det satte gang i en ualmindelig åben og beskidt proces for at finde topchefen til landets største bank.

Spekulationerne om den vel mest opsigtsvækkende udnævnelse og efterfølgende brutale exit fra en topdirektør i Danske Bank fortsætter - og så har vi end ikke nævnt den mest fantasifulde, at den nu afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller satte ham i stolen.