Vandfly på vej mellem Aarhus og København

Kun én godkendelse mangler før travle pendleres drøm om en tur på kun 45 minutter direkte til centrum er en realitet.

Det er vandfly af denne type, som Samsø Seaplanes håber at sætte ind på ruten mellem Arrhus og København. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmen om en hurtigt flyrute fra kaj til kaj mangler kun et enkelt grønt lys for at blive til virkelighed. Samsoe Seaplanes er nemlig klar til at søsætte en vandflyverute mellem Aarhus og København så snart Kystdirektoratet giver grønt lys

”Begge havne har sagt ja. Det samme har Trafikstyrelsen, Søfartsstyrelsen, Søværnets Operative Kommando, Politiet og Fiskeritilsynet. Og de to kommuner synes også det lyder spændende. Så nu venter vi blot på Kystdirektoratet,” forklarer Rune Balle fra Samsoe Seaplanes til Check-In.dk.

Målgruppen for rejserne er forretningsfolk og ambitionen er 3-4 daglige afgange og en pris på omkring 1.500 kroner for en enkeltbillet. Flytiden bliver cirka 45 minutter og dermed markant hurtigere end med toget.

Indtil videre har Kystdirektoratet indikeret, at de er positive over for projektet. Sagen er dog principiel, fordi den kommer til at afgøre, om man i fremtiden skal lave en undersøgelse af indvirkningen på miljøet, når der skal etableres en søflyveplads.

”Målgruppen for denne rute er advokater, revisorer og lignende, der ofte fakturerer 2.500 kroner i timen. En togtur fra København til Aarhus vil således koste deres klienter op mod 10.000 kroner,” siger Rune Balle til Check-In.dk.

Landing på vand betyder, at flyene kan komme helt tæt på centrum. I København vil der være afgang fra en pontonbro ved Langelinje, mens det i Aarhus vil være den yderste del af Østhavnen. Samtidig behøver passagererne først komme to minutter før afgang, så potentialet for tidsbesparelse er stort.

Til gengæld kan østenvind eller bølger over 75 cm skabe problemer for vandflyveruten.