Vand bliver gyldne dråber

Miljøminister Ida Auken promoverer dansk vandteknologi i Davos, og den amerikanske filmstjerne Matt Damon modtog en pris for sit græsrodsarbejde om vandmangel.

Den amerikanske superstjerne Matt Damon modtog en pris på det årlige WEF-møde i Davos for sit arbejde med at danne water.org, der har fokus på vandmangel. Foto: Laurent Gillieron/EPA Fold sammen
Læs mere

Da årsmødet i World Economic Forum officielt blev skudt i gang tirsdag aften i Davos, uddelte den verdenskendte tænketank en Chrystal Award til den amerikanske superstjerne Matt Damon. Årsag: Han har været med til at etablere water.org, der har fokus på vandmangel, som er et presserende problem for millioner af mennesker.

Flere sessioner på WEF-mødet har fokus på vandmangel, og en af deltagerne er miljøminister Ida Auken (SF), der vil udbrede kendskabet til Danmarks unikke viden om at undgå vandspild.

»Vand bliver i stigende grad en knap og værdifuld ressource, og der vil være efterspørgsel på teknologier, knowhow og styringsværktøjer, der kan mindske vandspildet,« siger hun.

At udfordringerne er enorme, er åbenbart.

»Flere end 780 millioner mennesker verden over mangler adgang til rent drikkevand. Læg dertil at der hvert år strømmer flere end 60 millioner nye indbyggere til verdens storbyer – ofte områder uden ordentlige sanitetsforhold og vand. Vi står over for et historisk investeringsboom, og det skal Danmark være en del af,« siger ministeren.

40 procents spild

Det globale konsulentfirma McKinsey & Company har beregnet, at vandspild medfører et ressourcetab på 170 milliarder dollar om året på globalt plan. I storbyer som Beijing, New Delhi, Istanbul, Mexico City og andre metropoler rundt om på kloden mistes op mod halvdelen af vandet fra forsyning til forbruger.

»Vandet skal ud til forbrugerne og ikke forsvinde under transporten. 40 procent af det vand, der allerede er pumpet op og renset, forsvinder på vej ud i hanerne i udviklingslandene,« siger Ida Auken.

I Danmark er vandspildet bragt ned på syv procent, og i København på fem procent.

»Danmark er verdensmestre i at bekæmpe vandspild. Det skal vi nu rundt at vise på vækstmarkederne sammen med virksomhederne,« siger Ida Auken.

Kendskabet skal udbredes

I regi af klimaorganisationen Global Green Growth Forum har ministeren været en hovedkraft bag etableringen af et læringsnetværk for vandspild. Målet er at sætte vandspild på dagsordenen blandt borgmestre, vandforsyninger og investorer i fire regioner. Miljøministeriet planlægger sammen med lokale partnere regionale workshops i Sao Paolo i Brasilien, i Skt. Petersborg i Rusland, i Malawi i Afrika og i Manila på Filippinerne. Målet er at udbrede kendskabet til løsningerne på vandspild både på teknologi, på governance og på finansiering. Alle workshops skal afvikles i 2014.

I Davos har Ida Auken møder med ledere fra internationale virksomheder og organisationer. Blandt andre Peter Brabeck-Lemathe, bestyrelsesformand i Nestlé,  Alan Clark, CEO for SABMiller i Storbritannien, Helen E. Clark fra UNDP samt Edna Molewa, der er minister for vand og miljø i Sydafrika.