Valutafond opfordrer til at holde fast i reformkursen

På årsmødet i World Economic Forum i Davos gjorde IMF-chef Christine Lagarde det klart, at Europa skal fortsætte reformkursen men samtidig begynde at fokusere på at skabe vækst.

IMF formand, Christine Lagarde Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT GILLIERON

Europa er på rette spor.

Sådan kan budskabet fra Christine Lagarde, chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), kort opsummeres efter hendes store tale til årsmødet i World Economic Forum i går.

IMF-chefen erklærede sig til en vis lettelse for det store fremmøde af internationale politikere og erhvervsledere at Europa er på rette spor efter en række hårde kriseår og en lang række økonomiske redningsplaner.

»Jeg er optimistisk med hensyn til Europas fremtid,« fastslog Christine Lagarde.

Hun fremhæver, at en lang række europæiske lande har gjort meget på meget kort tid. Men hun fastslår i samme åndedrag, at det er afgørende, at de europæiske ledere ikke begynder at svække grebet om den økonomiske politik.

»De skal holde momentum og modstå fristelsen til at læne sig tilbage, når det begynder at gå bedre med økonomien,« lød beskeden fra Christine Lagarde.

Hun gjorde det klart, at EU-landene skal fortsætte ufortrødent med reformkursen og fortsætte med at gennemføre strukturreformer, ligesom der ikke må slækkes på arbejdet med at rette op på underskud og få gælden under kontrol.

Kriseår ikke forbi

Hendes optimistiske budskab kom kort efter, at nye tal fra IMF dokumenterede, at de hårde tider for europæisk økonomi langt fra er et overstået kapitel. Inden hun gik på talerstolen, justerede IMF sin prognose for verden og eurozonen i 2013, og det står klart, at IMF venter recession i eurozonen i indeværende år.

I forbindelse med de reviderede skøn sagde IMFs cheføkonom Olivier Blanchard: »Er Europa i bedring? Jeg mener svaret er både ja og nej. Noget skal ske for at starte væksten.«

Samme budskab kom fra Lagarde, som gjorde det klart, at de politiske ledere skal fokusere mere på at skabe vækst.

I sit indlæg på årsmødet i Davos understregede Christine Lagarde samtidig, at det er afgørende, at det lykkes for de politiske ledere i USA at nå til enighed om substantielle planer, der kan sikre kontrol med landets enorme gældsætning.

»Der er brug for at fokusere på genopretningen af budgettet og gælden, og det er nødvendigt, at der kommer solide langsigtede planer på plads,« fastslog Christine Lagarde.

Over for tilhørerne på WEF-årsmødet brugte hun en del af sin tid til at tale om de megatrends, som vil påvirke den globale økonomi fremover.

Rundt om på kloden vil flere og flere forlange større individuel frihed.

De internationale politiske institutioner og fora skal i højere grad reflektere over Asiens stigende indflydelse, økonomisk og politisk.

Store ændringer i demografien rummer både muligheder og trusler. Nogle lande vil opleve stærkt aldrende befolkninger, mens andre lande i Afrika og Mellemøsten vil stå med enorme ungdomsårgange.

Klimaforandringer er et »wild card«, der kan virke som en destabiliserende faktor og påvirke verdensøkonomien i negativ retning.

Endelig opfordrede Lagarde de politiske ledere til at fokusere mere på at skabe »inclusive growth« for at modvirke en øget økonomisk og social ulighed, som efter IMF-chefens opfattelse vil kunne udløse social uro og skade betingelserne for vækst.