Valuta: Investorerne træder varsomt efter græsk afvisning

De internationale valutamarkeder træder varsomt efter søndagens rungende græske "nej" til EU's løsningsforslag på de græske gældsproblemer.

Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I første omgang reagerede investorerne med at sende euro til 1,0970 dollar inden markedet rettede sig og stabiliserede sig omkring 1,1035 dollar.

Samtidig var der en vis likviditetsstrøm mod de vanlige sikre have som yen og schweizerfranc samt amerikanske statspapirer, der i nattens handel er blevet udsat for et rentefald på 10 basispoint for den tiårige T-bond.

Økonomer fra den amerikanske storbank JPMorgan Chase & Co. ser et græsk farvel til Europas monetære union som det mest sandsynlige udfald efter landets vælgere afviste nøjsomhed nødvendig for at sikre international bistand.

- Selv om situationen er flydende, må et græsk exit fra euroen forekomme mere sandsynligt end det modsatte på nuværende tidspunkt, vurderer økonom Malcolm Barr fra JPMorgan i London i et notat.

Også den britiske storbank Barclays ser et græsk farvel som sandsynligt.

- Exit nu er det mest sandsynlige scenarie. Det vil være yderst vanskeligt for euroområdets ledere at nå til enighed med den nuværende græske regering om et program, givet den græske afvisning af det seneste forslag, og det vil være ligeså vanskeligt at sælge en aftale derhjemme, lyder det fra Barclays analytikere i en rapport.

De græske vælgeres dom var en overraskende klar afvisning af de internationale kreditorers betingelser for at yde nye lån til landet. Omkring 62 pct. sagde nej til betingelserne, mens kun 38 pct. sagde ja.

De europæiske regeringsledere er nu indkaldt til et topmøde tirsdag for at drøfte, hvad de nu skal gøre i forhold til Grækenland. Men allerede søndag aften talte Tysklands kansler Angela Merkel og den franske præsident, François Hollande, i telefon, og mandag vil Den Europæiske Centralbank med centralbankchef Mario Draghi i spidsen holde telekonference med deltagelse af EU-præsident Donald Tusk og eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem.

Udfaldet af møderne vil i første omgang diktere, om ECB vil fortsætte med at tilføre de græske bankers likviditet. Det ventes dog ikke at livlinen til de græske banker vil blive kappet på nuværende tidspunkt, da det vil medføre et kollaps i de græske banker.

Ved 6.30-tiden mandag morgen koster euro 1,1035 dollar mod 1,1105 dollar fredag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 122,55 yen mod 122,70 yen fredag, mens der går 135,25 yen på en euro mod 136,10 yen fredag eftermiddag.