Valuta: Britisk pund rammes af brexit-frygt

Foto: CHRIS J RATCLIFFE

Tømmermændene efter fejringen af dronning Elizabeths 90 årsdag melder sig for alvor mandag, hvor det igen er hverdag - og det britiske pund får klø forud til afstemningen om ja eller nej til fortsat at være medlem af EU. Briterne skal til stemmeurnerne 23. juni, og i de seneste uger har nej-siden - det såkaldte brexit - haft medvind i meningsmålingerne.

>>Siden slutningen af maj er pundet svækket næsten 5 pct. overfor danske kroner,<< siger Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar om svækkelsen.

Hos Sydbank forventer man fortsat, at Storbritannien bliver i EU til trods for, at nej-siden har medvind i meningsmålingerne. Hos bookingselskaberne er der da også fleste penge at få igen, hvis det bliver et nej. Hos eksempelvis bet365 får man pengene 1,44 igen ved et ja til fortsat medlemskab af EU, mens et nej giver 2,75 gange indsatsen.

>>Hvis Storbritannien forbliver i EU, forventer vi, at investorerne vil drage et lettelsens suk. Pundet vil højst sandsynligt genvinde noget af styrken, og aktierne kan få lidt medvind. Et nej til EU 23. juni vil derimod betyde stor dramatik på finansmarkederne,<< lyder det fra Kim Blindbæk, der vurderer, at det britiske pund kan blive svækket 10-15 pct. i tilfælde af et nej.

Mandag middag koster pundet 1,4176 dollar mod 1,4334 dollar pund fredag eftermiddag. Samtidigt koster et pund 9,3489 kr. mod 9,4333 kr. fredag eftermiddag.

Euro koster mandag morgen 1,1274 dollar mod 1,1300 dollar fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS