Vaklende ejendomsmatador kan give milliardsmæk til småbanker

Ejendomsselskabet Proark kæmper for at få forlænget lån for i alt 4 milliarder kr. hos 20 forskellige banker - herunder Fjordbank Mors.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Proark under ledelse af Michael Kaa Andersen havde i følge regnskabet et tab på 408 mio. kr. i 2010. Egenkapitalen svandt ind til 364 mio. kr. Det skriver Jyllands-Posten.

Banklånene beløber sig til 4 milliarder kr. og er optaget i 20 forskellige banker herunder FIH Erhvervsbank, Alm. Brand Bank, Fjordbank mors, tyske HSH, Sparbank Vest, Spar Trelleborg (nu Sydbank), Sparekassen Lolland, Max Bank, samt flere islandske banker og Bank of Scotland, som nu er overtaget af den britiske stat.Dertil kommer 2,3 milliarder kr. i realkreditlån bl.a. i BRF. Proark ejer ejendomme for 3,8 milliarder kr. samt en 45 pct. aktiepost i Bella Center og i Basisbank.

Netop Basisbank har fået et påbud fra Finanstilsynet om at nedbringe sine ejendomseksponering. I en analyse gennemført af Niro Invest ud fra de danske bankers 2010-regnskaber er Basisbank Danmarks fjerde mest risikable.

Den skrøbeligste bank i undersøgelsen er Fjordbank Mors, som i weekenden blev overtaget af Finansiel Stabilitet.

Michael Kaa Andersen regner alligevel med, at bankforbindelserne bliver forlænget

"Vi forhandler stadig med nogle banker - deriblandt Fjordbank Mors. Vi forventer at aftalerne falder på plads inden udgangen af 3. kvartal," siger han til Jyllands-Posten.

Proark har ifølge regnskabet indgået aftaler med flere banker, men med restriktioner og krav om fremadrettede tiltag for at koncernen fortsat kan låne penge.

Michael Kaa Andersen forsøge rat slanke koncernen. Blandt andet er porteføljen af ejedomme og vindmøller nedbragt med næsten en milliard kr. i 2010.Proark venter at sælge ud af sine aktiver i Bella Center for mere end en milliard i løbet af de næste 1-2 år.

Revisorerne, der har gennemgået regnskabet har gjort det ud fra den forudsætning, at Proark er et fortsættende selskab, en såkaldt going concern ud fra ledelsens forsikring om, at forhandlinger om låneforlængelse ender godt.

De påtaler, at regnskabet ikke lever op til regnskabsreglerne, fordi, der ikke er indregnet værdien af renteswaps.

INFOshop: Børsnoterede ejendomsselskaber stadig i krise