Vagthund er bekymret for bankernes stigende risikovillighed

Besøg hos en række af landets banker får Finanstilsynet til at notere en stigende risikoappetit hos bankerne, når det kommer til erhvervsudlån. Branchen kalder det »et sundt tegn«.

Kristian Vie Madsen, vicedirektør hos Finanstilsynet, ser med en vis bekymring på udviklingen i bankernes erhvervsudlån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske fremgang ser ud til at få bankerne til igen at tage større risici på bøgerne. En større undersøgelse i en række udvalgte pengeinstitutter foretaget af Finanstilsynet med fokus på erhvervsudlån vækker således en anelse bekymring hos den offentlige vagthund.

»Det er i nogen grad bekymrende, fordi vi kan se, at en stigende andel af udlånene er med forøget risiko. Det er et bekymrende tegn. Omvendt er der meget få decideret uforsigtige lån. Så det er ikke meget bekymrende, men det trækker i retning af øget risikovillighed,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet, til Berlingske Business, om tilsynets redegørelse, der blev offentliggjort i sidste uge.

Hos brancheorganisationen Finans Danmark erkender man, at der er en tilbøjelighed til større udlån til virksomheder i bankerne, men siger samtidig, at det er positivt.

»Inden for det seneste års tid er erhvervsudlånet steget efter at have ligget stort set fladt i en årrække. Det afspejler den økonomiske fremgang i samfundet, der er forretningsplaner i virksomhederne, der ser bedre ud, og det er grundlaget for, at bankerne kan låne ud. Samtidig er bankerne i den situation, at de har fået repareret deres balancer, og de har nu et indlånsoverskud, som de gerne vil have ud og arbejde. Samlet set er det grundlæggende et sundt tegn, og det er godt for virksomhederne og for bankerne,« siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom hos Finans Danmark.

Branche: Langt fra tidligere tiders uforsigtighed

Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet er enig i, at det er et sundhedstegn, at der er konkurrence, og at mange af institutterne har både solvensen og likviditeten til at deltage i den konkurrence.

»Men det, man kan gøre noget, er ikke det samme som, at man skal det,« siger han.

Niels Arne Dam mener, at det er helt normalt, at man ser stigende konkurrence mellem bankerne i en situation med økonomisk fremgang.

»Derfor ser man, at bankerne gradvist lemper kravene over for erhvervskunderne i takt med fremgangen. Det betyder selvfølgelig, at man stadigvæk skal holde fast i en sund kreditpolitik, og det er også min overordnede vurdering, at det er tilfældet. Vi er langt fra den situation i opløbet til krisen, hvor tingene gik lidt for hurtigt, også i bankerne,« siger han.

Ikke nogen sovepude

I forlængelse af tilsynets bekymring i forhold til erhvervsudlån kunne Berlingske Business i denne uge berette om en overordentlig positiv fremgang i landets tyve største bankers samlede nedskrivninger. En fremgang, der ifølge flere aktører kunne føre til en forøget risikoappetit hos bankerne.

»Det skal ikke blive nogen sovepude, hvor alt er fryd og gammen. Men det er heller ikke det billede, jeg får, når jeg taler med kreditcheferne i de danske banker,« lyder svaret fra Finans Danmarks Niels Arne Dam.

Hos Finanstilsynet advarer Kristian Vie Madsen dog om, at det netop er nu, at bankerne skal være årvågne i deres udlån.

»På tidspunkter som nu, hvor nedskrivningerne generelt er meget små, så kan der være en opfattelse af, at risici er ret begrænsede. Men det er i virkeligheden nu, man tager og opbygger risici, fordi de er svære at se,« siger han, og fortsætter:

»Fordi du som bank har råd til at give et lån, så skal du ikke nødvendigvis gøre det, hvis det ikke lever op til den kreditpolitik, du har lagt. Man skal have en præcision i sin kreditpolitik, og man skal have en rapportering op til bestyrelsen om, hvorvidt kreditpolitikken bliver overholdt i praksis, så kreditstandarden ikke siver, uden at bestyrelsen konkret ved det. Vi noterer os med bekymring, at der er observeret overraskende mange fravigelser fra de hovedregler for kreditgivning, som institutternes bestyrelser har fastsat.«

Niels Arne Dam mener dog, at samfundet bør glæde sig over dette opsving i erhvervsudlånet.

»Det er også grundlaget for de investeringer i små og mellemstore virksomheder, som vi har gået og ventet på i en årrække. Det skal selvfølgelig ikke ske på bekostning af en sober og robust kreditpolitik i bankerne, hvilket dog heller ikke er mit indtryk,« siger han.