Vagthund advarer bank med 50.000 kunder om uholdbar forretning

Finanstilsynet vurderer på baggrund af en ny inspektion, at storbanks resultatsammensætning ikke er langtidsholdbar. »Vi er på ingen måde i krise,« lyder det fra banken.

Finanstilsynet med direktør Jesper Berg i spidsen vurderer, at Alm. Brand Banks resultatsammensætning ikke er holdbar på lang sigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Efter en række dårlige år for Alm. Brand Bank, er Finanstilsynet nået frem til den konklusion, at bankens resultatsammensætning ikke er holdbar på længere sigt. Samtidig opfordrer den finansielle vagthund banken til, at den genovervejer sin kapitalmålsætning, så der er rigeligt med penge på kistebunden.

»Bankens resultater har gennem en længere årrække været udfordrede, og banken har de seneste fem år haft beskeden eller negativ basisindtjening og resultat før skat. Finanstilsynet vurderer, at resultatets sammensætning ikke er holdbar på lang sigt,« skriver tilsynet i en redegørelse om inspektion i Alm. Brand Bank.

Finanstilsynet holder løbende øje med, hvor robuste danske banker er. I den forbindelse er de blandt andet på såkaldt inspektion i bankerne.

Alm. Brand Bank modtog i forbindelse med en sådan inspektion en risikooplysning om, at den nuværende forretningsmodel »indebærer en væsentlig risiko for en fortsat manglende balance mellem indtægter og omkostninger, hvilket på længere sigt er uholdbart og vil svække bankens solvens.«

Ved udgangen af september var bankens solvensbehov opgjort til 11,4 procent. Dette var ikke tilstrækkeligt, vurderede tilsynet, idet Alm. Brand Bank i opgørelsen ikke havde taget højde for mangler i kontrolmiljøet. Efterfølgende har banken øget solvensbehovet til 11,6 procent, hvilket Finanstilsynet vurderer som dækkende.

Ifølge Finanstilsynet er bankens nuværende kapitalmålsætning som følge af en svag indtjening dog ikke tilstrækkeligt til, at banken vil opfylde kapitalkravet inklusiv kapitalbuffere under et stress-scenarie, hvor bankens holdbarhed testes.

»Banken bør genoverveje sin kapitalmålsætning, så den sikrer en tilstrækkelig overdækning,« skriver tilsynet i redegørelsen.

Bank: Vi er ikke i krise

Hos Alm. Brand Bank understreger man, at banken »er overskudsgivende og på ingen måde er i krise«.

»Vores kunder har derfor ikke grund til bekymring. Men det er ingen hemmelighed, at indtjeningen i banken ikke er på det niveau, vi ønsker. Det er derfor, vi allerede har gjort tiltag til at øge indtjeningen, som for eksempel negativ rente på større indlån og indførelse af fx basiskundegebyrer. Som varslet ved regnskabet i tredje kvartal vil tiltagene blive fulgt op af initiativer, der yderligere vil styrke basisindtjeningen i banken,« udtaler Kim Bai Wadstrøm, koncerndirektør, Bank og Pension i Alm. Brand, i en mail til Berlingske.

Finanstilsynet uddeler desuden fire påbud til Alm. Brand Bank, hvoraf tre relaterer sig til kreditbehandling- og forhold, mens det sidste går på at sikre en effektiv compliancefunktion. Banken oplyser til Berlingske, at alle fire påbud allerede er blevet udbedret.

Alm. Brand Bank, der har en arbejdende kapital på mere end 12 milliarder kroner, er blandt de 20 største banker i Danmark. Bankens forretningsmodel er baseret på traditionelle bankforretninger med privatkunder, leasing af biler til privat- og erhvervskunder, investeringsforvaltning samt små og mellemstore erhvervskunder i hele Danmark.