Vagter på Mærsk-skibe kaldes skydegale cowboys

Et privat vagtværn, som Mærsk har benyttet sig af, kritiseres for at bruge overdreven magt - se video af piratangreb, som vagterne afværger.

"Maersk Alabama" blev i 2009 forsøgt kapret og kaptajnen taget som gidsel. Nu beskyldes de amerikansk indflagede skibe i Maersk Line Limited for at have hyret skydegale vagter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joseph Okanga

En Youtube-video med vagtfolk, der skyder løs på pirater, har sat gang i debatten om etik blandt private vagtfolk. Nu viser det sig, at Mærsk benytter vagtfolkene, fortæller Deadline på DR2.

Videoen viser, hvordan private vagtfolk på et skib skyder mod angribende pirater. Vagterne kritiseres for at bruge overdreven magt - og International Association of Maritime Security Professional, en brancheorganisation for sikkerhedsvagter på skibe, mener at magtanvendelsen er »i bedste tilfælde tvivlsom«.

Deadline har talt med eksperter fra sikkerhedsindustrien, der blandt andet kalder vagterne for »skydegale cowboys«.

Det bliver blandt andet kritiseret, at der ikke afgives varselsskud først, og at vagterne tilsyneladende fortsætter med at skyde efter, at piraterne er uskadeliggjort.

Vagterne fra videoklippet kommer fra det amerikanske sikkerhedsfirma Trident Group. Det samme firma er blevet brugt - og bruges muligvis stadig - af Mærsks amerikanske underselskab Maersk Line Limited.

Mens den danske afdeling af Mærsk - til forskel fra en række andre danske rederier - endnu ikke bruger bevæbnede vagter, så har den amerikanske afdeling brugt private vagter i flere år. Maersk Line Limited vil dog hverken be- eller afkræfte overfor Deadline på DR2, om de stadig bruger Trident Group - ligesom det amerikanske underselskab heller ikke vil forholde sig til videoen.