Værksteder til lastbiler må forny sig

Med færre lastbiler på vejene og større tilbøjelighed til at lade en reparation vente, må værkstederne også være på stikkerne.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

Der er færre biler ude at køre, fordi mindre skal transporteres. Der er varsomhed med at bruge værkstedernes nødnumre, for det er dyrt uden for åbningstiden. Endelig gør det dalende arbejdspres, at chaufførerne oftere har tid til at vente med reparationen.

Alt i alt gør den økonomiske krise og dens benspænd for transportbranchen også livet sværere for de danske lastvogns-servicecentre. De må være på dupperne og kæmpe med konkurrenterne om de biler, der er.

- Når aktiviteterne i transportbranchen falder, kan det tydeligt mærkes på værkstederne. Den vognmand, der måske normalt har haft lynende travlt og benyttet sig af værkstedernes akuthjælp, kan nu udskyde en reparation en dag eller to. Det gør markedet for reparationer og service trængt. Vi ser lige nu, at en del vognmandsvirksomheder med eget værksted begynder at tilbyde reparation og service af andre virksomheders biler, siger Karsten Gade, der er konsulent i Dansk Transport og Logistik.

Netop den øvelse har det tidligere Midtland Auto gjort. Virksomheden har på sit ene værksted i Hjøllund mellem Herning og Skanderborg gennem årene repareret egne biler, nemlig lastvognene i Dansk Tanktransport, der har samme ejer. Mens der på det andet Midtland Auto-værksted i Padborg primært er blevet serviceret og repareret biler for andre kunder.

Nu har virksomheden valgt at satse meget mere på kunder udefra, og det markeres med et navneskifte. Truckcenter Midtjylland og Truckcenter Padborg lyder nu de to navne på værkstederne.

Tjek under hviletid

- Det nye navn skal vise, at vi som værksted er et et selvstændigt sted, der ligeså gerne reparerer andre vognmænds biler. Vi gør meget ud af, at chaufføreren kan komme forbi og give lastbilen »hele turen« med både servicetjek og indvendig og udvendig vask, mens han holder sin hviletid. Det sætter mange chauffører pris på, og vi har fået indrettet et nyt, moderne chaufførrum, siger værkfører på Truckcenter Midtjylland, John Jensen.

På Truckcenter Padborg er de vant til, at over 80 procent af kunderne kommer fra andre virksomheder, og der må gerne komme endnu flere:

- Grundlæggende er vi jo et serviceværksted for DAF-lastbiler, men vi laver også både Scania og Volvo og andre mærker. Jeg har selv været her i 25 år, og jeg ser lyst på fremtiden, men det er en ny tid, vi er i. Dels er der kommet mange udenlandske chauffører, som ikke har samme forhold til os som de gamle danske chauffører. Dels skal vi være på stikkerne for at holde på kunderne, siger Kjeld Clausen, der er værkfører på Truckcenter Padborg.

Pc til reparationen

Hos Dansk Transport og Logistik kan man godt kende billedet af de nye tider:

- Samfundet har udviklet sig, og ligesom vi ikke trofast køber sko i samme forretning hele livet, skifter chaufførerne også mere mellem forskellige reparatører. Engang havde en vognmand ét bilmærke, men nu har han måske to-tre bilmærker, og han er ikke loyal over for det samme værksted længere, siger Karsten Gade.

Kenneth Jensen, der er direktør for Truckcenter Midtjylland og Truckcenter Padborg, ser også en udfordring i, at serviceværkstederne hele tiden må være med på moderniserings-beatet. Ikke blot skal et moderne chaufførrum indeholde internet, fjernsyn og dvd. Service af lastbiler, trailere og andre større køretøjer, kræver for eksempel testudstyr til både analoge og digitale fartskiver.

- Hvor man før i tiden kom langt med en stor hammer og en skruetrækker, kan man i dag ikke undvære en bærbar pc for at lave en lastbil, siger han.