Værd at vide om det genindførte håndværkerfradrag

Håndværkerfradraget ophørte med udgangen af 2015, men er nu genindført med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at man i år kan få fradrag for udgifter, som allerede er afholdt i 2015.

Søren Lehmann Nielsen, partner i Bruun og Hjejles afdeling for skat og afgifter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de første stykker lovgivning, som blev vedtaget under den nye regering, er genindførelsen af hånd­værkerfradraget.

Reglerne er de samme som i 2014, og fradraget genindføres med tilbagevirkende kraft til 1. januar 2015.

Der er to typer udgifter, som er omfattet af ordningen, nemlig udgifter til »hjælp« og udgifter til »istandsættelse«. Udgifter til hjælp dækker over udgifter afholdt til serviceydelser til hjemmet, eksempelvis rengøring, vinduespudsning, havearbejde og børnepasning.

Udgifter til »istandsættelse« omfatter kun visse udgifter afholdt til vedligeholdelse eller reparation af helårs- eller fritidsbolig. Der er dog også visse udgifter, som er fradragsberettigede, selv om der ikke er tale om reparationer.

Kun fradrag for arbejdsløn

Det gælder for eksempel forbedringer af boligens tilgængelighed for handicappede, etablering af dræn, radonsikring og installation af solceller – dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes på solcellerne. Man kan imidlertid ikke få fradrag for de fleste anlægsarbejder, for eksempel kan man ikke få fradrag for etablering af flisebelægninger, hegn, carport eller udestue.

Hvis et formål er fradragsberettiget, er det alene udgifter til arbejdsløn, som falder ind under ordningen. Omkostninger til materialer, eksempelvis malingen i forbindelse med et malerarbejde, udløser derfor ikke noget fradrag.

Udgifter, som betales via huslejen, fra en vedligeholdelseskonto for lejemålet eller via hensættelser i boligforeningen kan man ikke få fradrag for. En lejer vil dog kunne få fradrag i det omfang, lejekontrakten pålægger lejeren at vedligeholde boligen.

Hvem får fradrag

Ejendommen skal udløse betaling af ejendomsværdiskat, før man har krav på håndværkerfradrag for den pågældende ejendom. Det udelukker håndværkerfradrag for for eksempel ubeboede ejendomme og for mange kolonihavehuse.

Hver person over 18 år i husstanden kan få fradrag for op til 15.000 kroner i alt pr. person. Ejer man både en helårsbolig og et sommerhus, kan man ikke kumulere beløbene og få to gange 15.000 kroner.

For ægtefæller og samlevere, der har fælles økonomi, gælder det særlige, at de kan dele fradraget mellem hinanden, uanset hvilken af ægtefællerne med videre, som har betalt for arbejdets udførelse.

De øvrige i husstanden kan også få fradrag, men kun i det omfang, de selv har betalt for (en del af) udgiften. Man skal desuden være almindelig skattepligtig til Danmark og være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet blev udført.

For fritidsboliger, herunder sommerhuse, er det kun ejerne af en fritidsbolig samt ægtefællen, der kan få fradraget. Arbejdet skal være udført i 2015 og udgifterne betalt senest 29. februar 2016.

Det er en betingelse for fradrag, at udgiften er betalt elektronisk.

Fradraget størrelse

Fradraget gives reelt kun i kommuneskatten, sundhedsbidraget og kirkeskatten. I en gennemsnitskommune er skatten på cirka 33,7 procent, og den effektive besparelse vil således udgøre cirka 33 øre pr. krone, man har betalt. Får man et fradrag på de fulde 15.000 kroner, skal man derfor regne med en besparelse – »det man får i hånden« – på cirka 5000 kroner.

Håndværkerfradraget vil efter 2015 få en grøn profil og samtidigt stige til 18.000 kroner. Fradraget bliver todelt.

I 2016 og 2017 vil man således kunne få fradrag for 12.000 kroner til arbejde, der kategoriseres som energiforbedring, klima­tilpasning eller øget bæredygtighed. Et eksempel på udgifter til energibesparelser kunne være udgifter til arbejdsløn til isolering af ydervægge, udskiftning af vinduer og døre med videre.

Hertil kommer et fradrag på 6.000 kroner, som er forbeholdt serviceydelser (rengøring, børnepasning med videre)..