Vækststøtte er kun for iværksættere

Der er 120 forskellige erhvervsstøtte-ordninger i Region Sjælland og Region Hovedstaden, men en ny rapport viser, at en gruppe bliver overset.

Der er 120 forskellige erhvervsstøtte-ordninger i Region Sjælland og Region Hovedstaden, men en ny rapport viser, at en gruppe bliver overset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Med 120 forskellige erhvervsstøtteordninger i Region Hovedstaden og Region Sjælland skulle man tro, at der var noget for enhver. Men de etablerede små og mellemstore virksomheder, der ikke har et stort vækstpotentiale, har ikke mange erhvervsudviklings-instanser, de kan vende snuden mod.

Det viser en ny kortlægning fra konsulenthuset Iris Group, der har undersøgt hele systemet af offentligt finansierede projekter og aktører inden for erhvervsudvikling.

Konsulenthuset har fundet et hul i rækken af innovationsnetværk, forskerparker og væksthuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland, for i forhold til for eksempel Midt- og Nordjylland har de etablerede virksomheder adgang til et meget ringere udbud af services og aktiviteter.

Det drejer sig om de små og mellemstore virksomheder, der ikke har et stort vækstpotentiale, men som fylder en stor del af erhvervsstrukturen i regionerne. De oplever udfordringer med emner som digitalisering, generationsskifte og udenlandsk konkurrence, og ofte er de ikke baseret på viden.

Regionerne har en masse tilbud til iværksættere og vækstvirksomheder, men ifølge Per Thye Rasmussen, der er chefkonsulent i Dansk Erhvervs afdeling for regional erhvervsudvikling, er det også vigtigt at række ud til de virksomheder, der ikke har udsigter til stor vækst.

»Vi har den opfattelse, at når vi bruger offentlige midler, skal det give to arbejdspladser i år og fem arbejdspladser på sigt. Men vi må erkende, at nogle af de problemer, virksomhederne bøvler med, ikke giver beskæftigelsesfremgang,« siger han.

Rapporten peger på, at hullet i støtteordningerne skyldes, at mange af kommunerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland ikke tilbyder lokal erhvervsservice til etablerede virksomheder. Væksthusenes målgruppe er virksomheder med betydeligt vækstpotentiale, og så er der altså en del, der falder fra.

Lars Gaardhøj (S) er formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Region Hovedstaden, og han mener, at de to regioner skal kigge til de regioner, hvor der er flere tilbud til de etablerede virksomheder.

»Blandt andet i Region Midtjylland bliver der trukket mere på tilbuddene til de etablerede virksomheder, og vi skal se på, hvad de gør bedre end os. Måske har de bedre tilbud til dem, eller måske er de tættere på virksomhederne,« siger han.