Vækstpris til nordjysk hi-tech-tracking

Pandrup-virksomheden Trackunit er for alvor ved at få internationalt fodfæste med sin tracking-teknologi, der kan optimere arbejdsgange. Det får den nu EYs vækstpris for.

Jørgen Raguse, administrerende direktør i Trackunit A/S. Fold sammen
Læs mere

Giver det værdi at vide, hvor ens gaffeltrucks kører på en arbejdsdag? Det korte svar er ja. For det giver mulighed for dataindsamling og analyse - og i det kan i sidste ende være fundament for effektiviseringer.

Det ved den nordjyske virksomhed Trackunit A/S alt om, og den knowhow har den over en årrække udviklet til et succesrigt koncept, som nu er ved at blive rullet ud internationalt. Det har vakt så meget opsigt, at Trackunit nu også er blevet kåret som regionsvinder af vækstdysten EY Entrepreneur of the Year.

Kåringen fandt sted torsdag aften og i konkurrenceansvarlige Søren Smedegaard Hvids optik, så er der flere gode grunde til, at det i år er Trackunit, der kan sole sig i rampelyset i konkurrencen.

»Trackunit har på få år skabt et marked for flådestyring, hvor produktet monteres på mobile maskiner som lifte, kraner, løfteenheder mv. Det er et højteknologisk produkt, der giver mulighed for at indsamle og analysere driftsdata,« siger han i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Juryen påpeger, at vinderen ikke kun har skabt en særdeles rentabel forretning, men er også en meget innovativ virksomhed, som rækker ud over landets grænser.«

Trackunit er oprindeligt etableret i 1998 af makkerparret Svend M. Hansen og Jesper Fjeldsø. Konceptet har hele tiden været tracking-teknologi - også kaldt flådestyringsløsninger. Virksomheden zigzaggede lidt kursmæssigt de indledende år, men med tiden skruede den sig fast på en niche inden for tracking. Den niche var det, man i feltet kalder OHV (Off Highway Vehicle), hvilket dækker over køretøjer som typisk ikke færdes på større offentlig vej. Det være sig eksempelvis gaffeltrucks, lifte, kraner med mere.

Fidusen er blandt andet, at man ved at spore ovennævnte køretøjers bevægelse kan få et nuanceret billede af deres brug - og dermed et billede af, om man forrenter de dyre maskiner godt nok. Det er i særklasse noget, der interesserer omkostningstunge virksomheder, som altid leder efter en vej til at blive mere konkurrencedygtige.

De to oprindelige stiftere er dog i dag ude af den daglige ledelse. Størstedelen af ejerskabet er i indeværende år overtaget af en kapitalfond, og der er blevet ansat en ny ledelse. Den har blandt andet til opgave at fortsætte videre ud af den internationale vej, som Trackunit har bevæget sig udad.

Virksomheden er forankret i Pandrup og har lidt over 40 ansatte. Trackunit A/S kunne i 2014 præstere en bruttofortjeneste på 26 millioner kroner og en bundlinje på 14 millioner kroner. Virksomheden opgør selv, at den i dag globalt set har monteret over 100.000 GPS-enheder på køretøjer og mobile enheder, der bruges som udgangspunkt for dataindsamling. Den har i dag salgskontorer i Danmark, Benelux, Norge, Sverige, Tyskland og England.

Det helt store fokusområde er dog det nordamerikanske marked. Her har trackunit allerede indgået aftaler, og det er herfra, at ledelsen ifølge EY forventer, at den helt store vækst vil komme fra fremadrettet.

Med kåringen i af en regionsvinder i Nordjylland noterer talknuserne i EY sig, at den sidste regionale dyst er forbi for i år. Revisionshusets regionsansvarlige i dysten, Allan Terp, noterer sig i den forbindelse, at Nordjylland har markedet sig stærk i år.

Regionen præsterede at levere 126 vækstvirksomheder, hvilket er en fremgang på 35 procent i forhold til året før. Og det er i hans optik meget positivt - blandt andet fordi regionen gik tilbage i 2014.

»Det er en flot og solid fremgang, vi ser i Nordjylland, og det er en imponerende udvikling i forhold til sidste års tilbagegang i regionen på 17 procent,« sige han og tilføjer:

»Det tyder på, at de positive takter og optimismen har fået effekt i år, og flere nordjyske virksomheder trodser konjunkturerne og skaber vækst på højt niveau med en stærk forretningsidé.«

Landskåringen i vækstdysten EY Entrepreneur of the Year 2015 finder sted torsdag 26. november i København.