Vækstplan skal bringe Danmark i mobil topform

Teleinvesteringerne vil komme op og danskerne få bedre mobil- og internetdækning, når regeringen kommer med sin vækstplan før nytår, lover erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Foto: Kasper Palsnov

Der er hjælp på vej til både danskere med dårlig mobil- og internetdækning og til teleselskaber med dårlig økonomi.

Det lovede erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), da han torsdag eftermiddag af Venstre var kaldt i samråd i Folketingets erhvervs-, vækst- og eksportudvalg om de faldende teleinvesteringer i Danmark, som på seks år er næsten halveret fra 9,8 til 5,5 milliarder kroner årligt, ligesom også beskæftigelsen og omsætningen falder.

»Regeringen kommer inden udgangen af året med en vækstplan for digitalisering i Danmark. Den kommer til at indeholde en lang række initiativer, der vil fremme telebranchens investeringer og skabe endnu bedre dækning,« sagde ministeren uden at ville afsløre de konkrete tiltag. De vil dog både dreje sig om konkurrencen, kapacitetsproblemerne og finansieringsmuligheder.

Minister: Vi kommer i mål

»Når teleselskaber har foretaget store investeringer, er de nødt til at blive ved for ikke at miste deres værdi. De skal gerne drives af lysten til at udvide deres engagement,« understregede teleordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Henrik Sass Larsen slog fast, at alle danskere skal have adgang til en tidssvarende og velfungerende digital infrastruktur, og at udgangspunktet er en markedsdrevet udvikling, hvor telebranchen selv investerer, hvad der skal til – altså uden statsstøtte, sådan som erhvervslivet også ønsker det.

»Regeringen er derfor meget opmærksom på, at branchen skal have gode, stabile og forudsigelige rammer for at investere i den fortsatte udbygning,« sagde han og understregede, at ministeriet følger bredbånds- og mobildækningen i Danmark tæt, og at »det er stadig min forventning, at vi kommer i mål i 2020«, så alle danskere, uanset hvor de bor, kan købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og 30 megabit ud ad huset.

Priserne er faldet stort

Ifølge ministeren ligger telebranchens investeringer i Danmark på linje med dansk økonomis samlede investeringer – og faktisk højt sammenlignet med det øvrige Europa, kun overgået af Belgien og Luxembourg. Til gengæld presses telebranchen af priskrigen.

»De seneste ti år er priserne på mobiltelefoni faldet helt op til 70 procent, og bredbånd har haft et realprisfald på 76,5 procent,« forklarede Henrik Sass Larsen og nævnte, at energiselskaberne omvendt har haft billig adgang til finansiering, hvor andre selskaber skal ud at hente pengene.

De seneste år er det gjort lettere at sætte mobilantenner op på eksisterende master og bygninger, og teleloven er ændret, så der kan fastsættes meget lav leje i tyndtbefolkede områder, hvor teleselskaberne ellers ikke ville stå i kø for at sætte master op.

Gå sammen og stil krav

Henrik Sass Larsen opfordrede både kommuner og danskerne til at gå sammen og stille krav om dækning, når de køber mobiltelefoni og internetforbindelser, ligesom staten selv vil stille dækningskrav, når der udbydes nye radiofrekvenser til mere mobiltelefoni og mobilt bredbånd i de kommende år.

Koordineringen af gravearbejderne skal også være bedre, så der kan spares penge, og den såkaldt passive infrastruktur – altså tomme rør, der allerede er gravet ned i jorden og venter på senere at kunne fyldes op og bruges – skal kunne bruges af andre mod »et rimeligt gebyr«.

Endelig åbner hjemmesiden tjekditnet.dk i begyndelsen af 2015, så alle vil kunne se på den enkelte adresse, hvilket tele- og internetselskab der dækker området.