Nyhedsvarsel
Virksomheder

Vækstkrise får konsekvenser: Novozymes fyrer 198 medarbejdere

Den pressede danske enzymproducent Novozymes ændrer strategi og flytter ressourcer til nye vækstmarkeder. 198 medarbejdere mister jobbet, heraf 62 i Danmark. Virksomheden skruer også ned for forventningerne til 2017.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes kom som ventet ud af 2016 med meget beherskede vækstrater. Omsætningen voksede to pct. målt i lokal valuta og én pct. i danske kroner til 14,1 mia. kr., mens indtjeningen voksede to pct. til knap fire mia. kr.

I 2017 lød væksten i lokal valuta på fire pct. og vækst i driftsindtjeningen på 15 pct.

Samtidig forventer Novozymes moderate væsktrater i 2017 og når ikke sine langsigtede mål om om at nå op på historiske vækstrater på seks til syv pct. Reelt opgiver selskabet af nå det langsigtede vækstmål indtil videre.

Årsagen er, at de nye produkter, selskabet har i pipelinen ikke kan nå at blive klar til salg i tide til at opveje den opbremsning i salget, som selskabet bliver presset af i øjeblikket.

»Vi tror på, at når vi har gennemført en vellykket kommercialisering af programmerne i vores pipeline, vil vores forretning vokse på samme niveau som tidligere. Eftersom de fleste af programmerne ikke vil have tilstrækkelig kommerciel effekt til at kunne bidrage væsentligt til omsætningen i de kommende et til to år, forventer Novozymes p.t. ikke, at den organiske salgsvækst i 2017 vil kunne komme op på det historiske niveau. Dette vil først være muligt, når kommercialiseringen er blevet en succes,« hedder det i regnskabet.

I 2017 forventer Novozymes en organisk vækst på to-fem pct. og en overskudsgrad på ca. 28 pct., mens afkastet af investeret kapital (ROIC) inkl. goodwill ventes at lande på 24-25 pct.

Som konsekvens flytter Novozymes nu ressourcer fra skrantende markeder til områder med større vækst.

Samtidig meddeler selskabet, at det fyrer 198 medarbejdere, heraf 62 i Danmark.

»Divisionerne har gennemgået deres strategi og indført markante ændringer med henblik på at sætte skub i væksten, bl.a. ved at flytte ressourcer til de nye vækstmarkeder. Som følge heraf ser vi os desværre nødsaget til at nedlægge 198 stillinger med henblik på at kunne investere i markedsmuligheder både i 2017 og 2018,« siger adm. direktør Peder Holk Nielsen i forbindelse med regnskabet.

Fyringerne finder med øjebikkelig virkning i dag og torsdag og sker på tværs af organisationen og geografiske områder.

Omorganiseringerne skal være med til at sikre, at Novozymes igen når op høje vækstrater.

Af regnskabsmeddelelsen fremgår det, at Novozymes ledelse fortsat ser langsigtede muligheder inden for industriel biotek og fortsat vil investere i innovation for at realisere mulighederne i selskabets pipeline.

»Med en succesful kommercialisering af pipelinen, vil det være muligt at vende tilbage til de historiske organiske salgsvækstrater. Novozymes allokerer nu yderligere ressourcer til forretningsmuligheder med højt vækstpotentiale, især på nye vækstmarkeder, samtidig med at vi fastholder rentabiliteten,« hedder det.

De nye vækstmarkeder ligger i Sydøstasien, Afrika og Mellemøsten.