Vækstkomet ned i gear

Det himmelstormende olieserviceselskab Welltec med hovedsæde i Allerød må nedjustere forventningerne til væksten. Det er anden gang i år, at vækstkometen leverer skuffende regnskabstal. En børsnotering af Welltec er næppe sandsynlig før i 2015.

Jørgen Hallundbæk, administrerende direktør for den danske virksomhed Welltech, som producerer robotudstyr til off-shore industrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Langt de fleste selskaber ville hellere end gerne præsentere resultater som vækstkometen Welltec. Men for andet kvartal i træk er der malurt i bægeret, hvilket man ikke tidligere har været vant til i solstrålehistorien fra Allerød.

Omsætningen i første halvår på 909 millioner kroner er lavere end målsætningen, og Welltec må derfor nedjustere forventningerne til væksten i år, så der nu ventes en omsætning i niveauet 1,9-2,1 milliarder kroner mod tidligere 2,1-2,3 milliarder kroner. Sidste år landede omsætningen på 1,7 milliarder kroner.

Den gode nyhed er, at overskudsgraden i andet kvartal til gengæld er kommet tilbage til det historiske – og meget høje – niveau i underkanten af 50 procent målt på driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA). Netop overskudsgraden var den skuffende nyhed i første kvartal, hvor den faldt til 36 procent.

Kunderne holder lidt igen

Welltecs finansdirektør Jesper Helmuth Larsen beroligede dog selskabets obligationsinvestorer på en telekonference torsdag eftermiddag.

»Vi er fortsat meget positive på markedsudsigterne. Vi vinder vores del af kontrakterne, men kontrakterne bliver ikke udnyttet så hurtigt af kunderne som ventet. Det tager længere tid at få kunderne til at bruge mere af vores udstyr og service,« forklarede han om nedjusteringen.

Renten på selskabets obligation er gennem det seneste kvartal steget til omkring syv procent fra et niveau omkring seks procent i første kvartal. Jesper Helmuth Larsen mener dog ikke, at det skal ses som et tegn på øget usikkerhed i markedet om selskabets evne til at levere den vanlige stærke udvikling.

Først på børsen om nogle år

Den lidt langsommere vækst betyder også, at den ventede børsnotering af Welltec i hvert fald ikke er kommet tættere på. Hovedaktionær Jørgen Hallundbæk har hele tiden sagt, at Welltec først skal børsnoteres, når selskabet er klar til at stryge direkte ind i C20-indekset. Og det bliver tidligst i 2015, at det kan lade sig gøre, som tingene ser ud nu. Jesper Helmuth Larsen afviste da også, at der kan komme en snarlig børsnotering.

»Det er der ingen nuværende planer om.«

På grund af vokseværket har Welltec fordoblet sin kreditfacilitet til 40 millioner dollar – ca. 225 millioner kroner – for bedre at kunne håndtere udsving i arbejdskapitalen, men langsigtet er planen stadig at nedbringe gælden. Selskabets samlede forpligtelser var på 2,5 milliarder kroner ved afslutnignen af første halvår.

»Vi vil ikke øge gælden yderligere. Vi har udvidet vores kreditfacilitet for nylig, så vi kan håndtere udsving i arbejdskapitalen, men ellers vil vi fortsætte med at nedbringe gældsniveauet. Vi vil hellere nedbringe gælden end udbetale udbytter,« fastslog finansdirektøren.

På bundlinjen viste årets første seks måneder et overskud for Welltec på 82 millioner kroner.