Vækstfond og kæmpe investeringsbank spytter i kassen: To milliarder på vej til danske iværksættere

En ny aftale mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank betyder, at danske virksomheder kan se frem til massive investeringer over de næste fem år.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) glæder sig over, at Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank har indgået en aftale om risikovillige investeringer i danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statens finansieringsfond, Vækstfonden, har netop indgået samarbejde med Den Europæiske Investeringsbank, EIB, der kan kaste milliarder af sig i risikovillige investeringer til danske virksomheder.

Med en speciel platform til egenkapitalinvesteringer vil de to parter understøtte og accelerere primært små og mellemstore virksomheder på deres vækstrejse, så de har finansiering til at kunne vokse, innovere og skalere internationalt.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kalder aftalen mellem Vækstfonden og EIB for unik.

»Aftalen skaber bedre rammer for, at de danske virksomheder kan fortsætte deres udvikling på dansk grund og for eksempel ikke behøver at tage til udlandet for at finde den nødvendige risikovillige kapital. Partnerskabet er dermed med til at udvikle og fastholde danske virksomheder og arbejdspladser i Danmark,« udtaler erhvervsministeren i en pressemeddelelse.

Første af sin art i Europa

Investeringsaftalen er den første af sin slags i europæisk sammenhæng og består af et ligeligt fordelt indskud fra Vækstfonden og EIB på samlet 1,1 mia. kroner. Når kapitalen investeres, er der krav om privat medfinansiering, hvilket kan bringe det samlede beløb til danske virksomheder op på over to mia. kroner i løbet af de næste fem år.

Kapitalen vil blive investeret i virksomheder, der har brug for kapital til for eksempel yderligere innovation og udvikling, øget produktionskapacitet, og som for eksempel har planer om at udvide deres forretning i udlandet.

»Vi er meget glade for, at det sammen med vores mangeårige partner, EIB, er lykkedes at skabe et unikt investeringssamarbejde, hvor mere end 500 mio. kroner fra EU nu investeres direkte i danske virksomheder,« siger Claus Gregersen, bestyrelsesformand i Vækstfonden, i pressemeddelelsen.

Sammen vil parterne gennem investeringer understøtte vækst, jobskabelse og innovation.

»Dermed kan vi bidrage til, at de danske virksomheder, der gerne skulle blive fremtidens fyrtårne, kan rejse den fornødne kapital til at fortsætte deres udvikling, og samtidig kan vi gøre det muligt at fastholde virksomhedernes base i Danmark, når de for alvor skalerer internationalt,« siger Claus Gregersen.