Væksten i diabetesepidemien aftager

Selvom de nyeste tal for udvikling i diabetesmarkedet, ser alvorlige ud, ser de ikke helt så slemme ud, som de gjorde for blot to år siden. Den hast, hvormed diabetesepidemien vil brede sig de kommende år, aftager flere steder i verden.

Foto: STOYAN NENOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af diabetikere vokser, men ikke helt så voldsomt som hidtil antaget. Det viser beregninger, som Sydbank har foretaget på baggrund af den internationale diabetesforenings seneste statistik, IDF Diabetes Atlas 6. udgave, som netop er blevet offentliggjort.

Da den seneste udgave af Diabetes Atlas blev offentliggjort i 2011 forventede IDF, at den globale diabetesepidemi ville vokse fra 366 millioner diabetikere i 2011 til 552 millioner i 2030. Nu venter IDF, at antallet af diabetikere vil vokse fra 382 millioner til 592 i 2035.

Om regnet til årlige vækstrater betyder det, at IDF i 2011 forventede en årlig vækst i antallet af nye diabetestilfælde på 2,2 pct., mens væksten nu er faldet en lille smule til 2,1 pct.Ser man på de enkelte regioner er vækstraterne blevet en smule mindre i alle regioner undtagen Afrika, hvor den årlige vækst både i 2011 og i 2013-rapporten er på 3,4 pct. I Nordamerika og Caribien forudser IDF ny en årlig vækstrate på 1,4 pct. mod 1,6 pct. i 2011, i Europa går vækstraten ned fra 1,0 til 0,9. I Sydamerika får vækstraten ned fra 2,5 til 2,2 og i regionen Western Pacific, som omfatter Kina, er vækstraten i 2013-rapporten 1,7 pct. mod tidligere 1,9 pct.

Søren Løntoft Hansen, medicinalanalytiker hos Sydbank, finder udviklingen interessant, selvom en del af forklaringen formentlig skal findes i justering af tallene for forekomst af diabetes, f.eks. i USA, hvor antallet af diabetikere tilsyneladende er faldet fra 2011 til 2012.

"Ser man på de gennemsnitlige årlige vækstrater, kunne meget tyde på, at diabetesepidemien ikke udvikler sig helt så dramatisk, som IDF har antaget i sine tidligere rapporter. Diabetes er fortsat et stor problem og har et stort markedspotentiale for selskaber som Novo Nordisk, men væksten i regioner som Sydamerika og Sydøstasien er tilsyneladende knap så høj som hidtil vurderet," siger Søren Løntoft Hansen.

IDF har ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvorfor vækstraterne tilsyneladende er mindske en smule, men henviser til, at man generelt bør være varsom med at sammenligne på tværs af organisationens Diabetes Atlas'er, som udkommer cirka hvert andet år.

Det skyldes, at tallene, som bliver indsamlet i de lande, hvor IDF er aktiv, ikke altid bliver indsamlet på samme vis. Derfor kan tallet for forekomsten af diabetes i de enkelte lande variere fra gang til gang, hvilket kan påvirker fremskrivningerne. Samtidig bliver forekomsten af diabetes stadig bedre kortlagt, og det kan også i sig selv være med til at tilpasse vækstraterne.

"Vi har meget lidt viden til at forstå disse fald, og om de er et resultat af den måde, vi indsamler data til studierne, eller et resultat af en bredere politisk indsats (for at forebygge diabetes, red.). Nogle steder, f.eks. i USA og Canada, indsamler vi rutinemæssigt data på en systematisk måde, og for at kunne se tendenser. Her fortsætter antallet af diabetikere med at stige," skriver IDFs presseafdeling i en mail til Berlingske.

Novo Nordisk har været tæt involveret i at præsentere IDFs nyeste tal, blandt andet ved at arrangere en webcastet, international pressekonference, hvor selskabets koncerndirektør Lise Kingo, selskabets direktør for International Market og IDFs statistiker bag analysen. Tallene er vigtige for selskabet, når de skal dokumentere markedspotentialet i de forskellige regioner.

Berlingske har spurgt Novo Nordisk om, hvad deres forklaring på udviklingen er, og om det har konsekvenser for de forventninger Novo Nordisk har til udviklingen på diabetesmarkedet, men selskabet henviser til IDF.