Våbenproducent lover 10.000 danske job

Flyproducenten Boeing har beregnet det potentielle omfang af industrisamarbejdet, når Danmark inden længe skal købe nye jagerfly. Indtil videre er det dog umuligt at afgøre, hvor meget elastik, der er i Boeings tal.

F-18 Super Hornet er en blandt flere bud på at blive forsvarets jagerfly i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Boeing
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lyder flot. 10.000 nye job i Danmark og en forøgelse af det danske BNP med seks milliarder kroner.

Men vel at mærke kun, hvis Danmark vælger at købe F-18 Super Hornet, når der inden længe skal indkøbes nye fly til forsvaret. Men reelt ved ingen, hvor meget elastik der er i Boeings tal.

I dag kunne den amerikanske flyproducent præsentere en omfattende rapport forfattet af konsulentvirksomheden Damvad, der viser de gavnlige effekter.

Rapporten viser det samlede potentiale, hvis Danmark ender med at købe jagerfly for 25 milliarder kroner og lægge ordren hos Boeing. Rapporten viser de gavnlige effekter ikke bare på direkte underleverandører, men også i alle de tilstødende industrier, der vil få gavn af et jagerflykøb med tilbagekøbsklausuler.

"Vores deltagelse i den danske kampflykonkurrence handler om andet og mere end blot at sælge et fly. Det handler om at skabe langvarige partnerskaber på tværs af det offentlige Danmark, den danske industri og gennem hele det danske samfund," siger Debbie Rub, vice president og general manager for Global Strike Division i Boeing Defense, Space & Security.

Et eksempel kunne være en producent af en del, der skal bruges i flyet, som udvider produktionen og hyrer flere folk. Firmaet skal samtidig bruge mere rengøringshjælp og større kantine. Derfor er effekterne i disse brancher også regnet med. Analysen benytter regnemodeller anvendt i blandt andet Finansministeriet og Økonomiministeriet samt en input-outputmodel, der ifølge forfatterne skulle gøre rapportens konklusioner mere valide end normalt.

"Alle former for offentlige investeringer, om det er broer, vindmøllerparker eller forsvarsindkøb, har potentiale til at skabe job. Reel ved ingen, hvad beløbet ender på, men vi har regnet ud fra 25 milliarder kroner, hvilket er det tal, der lader til at være konsensus om i pressen. Når det er så store summer, vi taler om, så er det oplagt at regne på, hvor meget vækst  det faktisk kan skabe i samfundet," siger Martin Kristian Brauer, direktør i Damvad og økonomen bag analysen.

Ifølge Damvads beregninger vil indkøbet af nye jagerfly hos Boeing ud over en nu-og-her genvinst betyde en permanent forøgelse af Danmarks BNP på op til 400 millioner om året.

Alle begningerne er dog afhængig af, om Boeing vinder udbuddet om at levere jagerfly til Forsvaret, og derefter hvor store de såkaldte tilbagekøbsklausuler er. Klausulerne afgøre, hvor mange penge Boeing vil være forpligtet til at købe ind for blandt danske underleverandører. Hverken klausulens størrelse eller Boeings endelige tilbud på prisen på de nye jagerfly er offentliggjort.

"Det er rigtigt, at det er det samlede potentielle muligheder. Jeg kan ikke afsløre noget om, hvor vi konkret ender. Jeg kan blot gentage, at vi til fulde opfylder de danske krav," siger Debbie Rub.

De krav er endnu ikke offentliggjort.

Ud over Boeing er Lockheed Martin og det fælleseuropæiske Eurofighter kandidater i konkurrencen. Alle tre producenter afleverede deres endelige tilbud til Forsvarsministeriet i juli.