Våben ombord på dansk pirat-skib

Svenske myndigheder bekræfter nu, at der var "eksplosive varer" ombord på det danske skib Leopard, hvor besætningen i mere end en uge har været holdt som gidsler i Somalia.

Besætningen fra fragtskibet Leopard har i mere end en uge været holdt som gidsler i Somalia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

To danske søfolk har sammen med fire filippinere i en uge været holdt som gidsler af somaliske pirater, efter deres fragtskib »Leopard« onsdag i sidste uge blev kapret i den østlige del af Adenbugten ud for Oman.

Allerede i sidste uge var der rygter om, at det danske skib var lastet med våben, og nu bekræfter havnemyndighederne i den svenske by Varberg, at skibet var ladet med "eksplosive varer".

Læs også: Rederi leder efter danske søfolk

I november lå Leopard i havnen i Varberg og blev lastet. Ifølge flere medier var lasten våben til den arabiske verden og fjernøsten, men den præcise last er ukendt.

"Den blev lastet med eksplosive varer. Vi ved ikke, hvad der er i lasten. Det kan være dynamit, hvilket vi ofte har her, men vil du vide mere, så skal du spørge Magnusson Shipping, som er agent," siger Kenny Conradson fra havnen i Varberg til lokalavisen Hallands Nyheter.

Leopard er ejet af det danske rederi Shipcraft, der har specialiseret sig i transport af følsomme varer, som for eksempel våben, ammunition og radioaktivt affald.

Samtidig går en stor del af den svenske våbeneksport netop via havnen i Varberg fra blandt andet våbenproducenten Bofors.

Selve skibe er ikke kapret, og der findes ingen oplysninger om piraterne har fået fingre i den følsomme last. Indtil videre tyder det kun på, at besætningen bliver holdt som gidsler inde på land, mens selve skibet bliver bugseret til Oman af udenlandske styrker i området.

Usædvanlig kidnapning

Søfolkene har i en uge været holdt som gidsler på piraternes såkaldte moderskib, mens piraterne meget usædvanligt har ladet »Leopard « ligge uden besætning. Det er faktisk aldrig sket før med et så stort skib.

»Skibets besætning er om bord på moderskibet, der er ankret op ud for Somalias kyst. NATO er nu ikke længere involveret, da der vil pågå forhandlinger om løsesum med skibets ejer,« sagde kaptajnløjtnant Jacqui Sheriff fra NATOs anti-piratflådestyrke tidligere på ugen til Berlingske Tidende.

Læs også: Bevæbnede vagter redder Mærsk fra pirater

Der er ingen tegn på, at de dansk/filippinske gidsler vil blive frigivet foreløbig.

Tværtimod tyder en række internationale rapporter på, at gidselsituationen ud for Somalia er blevet væsentligt forværret. Således kan nyhedsbureauet Associated Press rapportere, at somaliske pirater netop nu holder 28 skibe og omkring 660 søfolk som gidsler.