Våben-aktier stiger efter Trumps chok-sejr

Krudt og kugler stiger, efter Donald Trump overraskende har vundet det amerikanske præsidentvalg. Trump har været meget kritisk over for, at en række NATO-lande ikke lever op til sine forpligtigelser om at bruge to pct. af BNP på forsvar, og forventningen om at den amerikanske pisk nu svinges, driver formentlig stigningen.

Foto: ERIC FEFERBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens store dele af det europæiske aktiemarked er i rødt efter Donald Trumps sejr i det amerikanske præsidentvalg, så stiger en række aktier inden for en helt særlig sektor ganske pænt. Der er tale om våbenindustrien, som efter republikanerens sejr høster pæne kursstigninger på de europæiske markeder. Langt størstedelen af verdens våbenproducenter kommer fra USA, og her har markederne fortsat ikke åbnet, men for Europas våbenproducenter ser billedet ganske pænt ud.

Britiske BAE producerer stort set alt, hvad der kan produceres inden for krigsmateriel, og her en time efter åbningen af børsen i London stiger BAE med 3,38 pct. Italienske Leonardo-Finmeccanica, der blandt andet laver fly og helikoptere, stiger ligeledes med over tre procent på den italienske børs. Svenske SAAB, der får størstedelen af sin omsætning fra forsvarssalg, har også en grøn dag på børsen med en stigning på 2,3 pct., og britiske Cobham, der blandt andet levere satelitudstyr, stiger med 3,5 pct.

De to store, franske leverandører af militært isenkram, Safran og Airbus, falder begge i dagens handel, men det kan skyldes, at begge selskaber kun får en mindre del af deres omsætning fra salg af våben

Stigningen til de euroæiske våbenaktier skyldes formentlig en forventning om stigende forsvarsbudgetter i den kommende tid. Donald Trump har gennem sin valgkamp været stærkt kritisk over for størrelsen på flere Nato-landes forsvarbudgetter. I Nato er der en ambition om, at alle medlemmer skal bruge to pct. af sit BNP på forsvarsudgifter, men kun få lande lever op til dette mål. USA har igennem mange år båret hovedbyrden i Nato, og Donald Trump har flere gange sået tvivl om, hvorvidt amerikanerne fortsat vil gøre dette under ham.