V vil også undersøge om bankpakke-midler røg til Irland

Socialdemokraterne kræver, at Danske bliver splittet op i selvstændige udenlandske aktiviteter. Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen siger nej tak til forslaget, men bakker op om en ministerredegørelse.

Danske Bank-direktøren Peter Straarup har sagt undskyld for bankernes andel af det økonomiske kaos. Men kunderne kan ikke lide hans bank alligevel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I gårsdagens regnskab for Danske Bank var der to poster, der skar socialdemokraternes finanspolitiske ordfører Morten Bødskov i øjnene. Banken har massive milliard underskud i både Irland og Baltikum, og i dagens udgave af Børsen lufter ordføreren ideen om, at man skal opsplitte Danske Bank, så den danske stat ikke direkte støtter tabsgivende aktiviteter i udlandet gennem midlerne i Bankpakke II og på den måde fører midlerne direkte ud af landet.

Den ide ser Venstres ordfører Jacob Jensen ikke meget fidus i. Til gengæld vil han gerne støtte en ministerredegørelse, som både DF og S foreslår.

”Det kunne måske være hensigtsmæssigt at få ministeren til at give en gennemgang. Det ville være fint. Det ville måske afmystificere nogle problemstillinger. Men vi kan ikke på denne måde lægge vandtætte skodder ned over de danske banker. Det tjener ikke nogen at lave begrænsninger på denne måde,” siger Jacob Jensen.

Når den danske stat giver penge igennem bankpakkerne, kan man ikke lave en direkte afgræsning til det danske marked.

”Vi har virksomheder, der også opererer i andre lande. Det er til gavn for dansk økonomi. Det danske marked står ikke alene og isoleret. Det skal vi respektere,” siger han og fortsætter:

”Morten Bødskov skal prøve at tænke på, hvordan de finansielle markeder fungerer og hvilke mekanismer, der er derude. Vi skal ikke lave tvangsopsplitning af selskaber på denne måde. Det vil skade de danske bankers konkurrencekraft og i sidste ende vil det betyde, at det bliver dyrere for den enkelte bankkunde,” siger han.