V: Togfond er »typisk uansvarlig venstrefløjspolitik«

Oppositionspartiet Venstre kritiserer regeringen for usikker finansiering af Togfonden, efter det har vist sig, at der kan komme til at mangle flere milliarder kroner.

Kristian Pihl Lorentzen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Venstre langer kraftigt ud efter regeringen, efter det er kommet frem, at der kan komme til at mangle op mod seks milliarder kroner i Togfonden, der blandt andet skal finansiere en elektrificering af jernbanenettet.

»Det er typisk uansvarlig venstrefløjspolitik at sige, at nu bruger vi bare pengene, og så håber vi, at det går godt. Og går det ikke godt, så opkræver vi bare en masse ekstra skatter,« siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

En øget beskatning af nordsøolien skal sikre 28,5 milliarder kroner til Togfonden, men ifølge regeringens egen økonomiske redegørelse vil oliepriserne falde, og dermed falder skatteindtægterne fra de selskaber, der hiver olie op af Nordsøen.

Regeringens prognose forudser, at der vil mangle tre milliarder kroner, mens tænketanken Kraka vurderer, at der bliver tale om seks milliarder kroner.

»Man kan som ansvarlig regering ikke lancere en plan til 28 milliarder kroner og så bare håbe, at det hele går godt og at pengene kommer i kassen, når alle prognoser siger, at oliepriserne vil falde, og de måske endda vil falde yderligere,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

»Der er i Danmark tradition for, at man i fremadrettede investeringer sikrer en holdbar finansiering, og det er der overhovedet ikke i det her tilfælde. Det er fugle på toppen af en boreplatform,« erklærer Venstres ordfører.

Han frygter, at andre områder vil bliver »overdynget« med nye skatter, når milliardhullet i Togfonden skal fyldes op.