V og K afviser udvidelse af solenergi

Venstre og Konservative sætter foden i over for en potentiel udbygning af solceller i Danmark. Klima- og energiminister Martin Lidegaard er gået i tænkeboks.

Martin Lidegaard varsler et snarligt møde, hvor forligskredsen bag aftalen kan drøfte situationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter de seneste ugers afsløringer af huller i solcelleloven afviser Venstre og Konservative en fremtidig udvidelse af solcelleenergi i Danmark, Dermed risikerer udbygningen af solceller inden for kort tid at gå helt i stå. Det skriver Politiken.

I en tværpolitisk aftale blev det i november vedtaget, at udvidelsen af solenergi maksimalt kan være 800 megawatt (MW) frem mod 2020. Men stigningen i mængden af statsstøttede solceller har været endnu større end antaget, og udvidelsen forventes i år at nå 560 MW. Det viser et notat fra Klimaministeriet, ifølge Politiken.

»Vi kan hastigt være på vej til at overskride de 500 MW (...) og hastigt være på vej mod de 800 MW, som var rammen for den samlede udbygning frem til 2020,« skriver klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i notatet. Han varsler et snarligt møde, hvor forligskredsen bag aftalen kan drøfte situationen.

Ifølge de borgerlige partier bliver der imidlertid næppe tale om en udvidelse af rammen, der kan åbne for mere solenergi.

»Venstre vil ikke være med til at forhøje grænsen på de 800 MW. Det er i forvejen rigtig meget sol, og det er i forvejen langt den dyreste energiform at give tilskud til. Hvis vi forhøjer grænsen, havner der en endnu højere regning hos elforbrugerne. Og den økonomiske ramme skal overholdes,« siger energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) til Politiken.

Heller ikke Konservatives energiordfører, Mike Legarth (K), »er indstillet på at udvide rammen«.

»Der er afsat 800 MW til dette område – og det er, hvad vi har at gøre med. Vil man højere op, skal man ud og finde ny finansiering. Og der er ingen tegn i sol, måne og stjerner på, at det vil kunne lade sig gøre«, siger han til avisen.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard fik i sidste uge en næse efter afsløringerne af hullerne i solcelleloven. Han ønsker lige nu ikke at udtale sig i sagen.

»Jeg har bedt mine embedsmænd udbore spørgsmålet med henblik på en drøftelse i forligskredsen. Før har jeg ikke noget grundlag at udtale mig på,« skriver han i en mail til Politiken.