Uvejr på vej i det danske sommerland

Berlingske Business har taget temperaturen på de danske turisterhverv, og der er tilbagegang næsten hele vejen rundt.

De danske campingpladser har det godt, og der er god grund til at bevare humøret. Når danskerne holder ferie hjemme, plejer det at betyde flere campister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at der er lagt op til en solrig dansk sommer med blå himmel og høje temperaturer. Men for de danske turisterhverv er der lagt op til barskt uvejr, der sandsynligvis varer ved i flere år.

Faldet i antallet af udenlandske turister bliver nemlig så massivt, at både hoteller, feriehusudlejere og restauranter kan forvente et par uhørt magre år i 2009 og 2010. Sådan lyder den samstemmende melding i branchen, og i den sammenhæng rækker det ikke langt, at der er udsigt til, at flere danskere vil holde ferie i Danmark.

»Flere danskere kan desværre langt fra opveje faldet i tyskere, svenskere og andre nationaliteter. Udlændingene bruger flere penge på hoteller og indkøb, og de går mere ud og spiser. Pengene sidder generelt lidt løsere, når man er i udlandet, og der er desværre ikke udsigt til en bedring foreløbig,« siger adm. direktør Lone Njor fra brancheorganisationen for restauranter og hoteller, Horesta.

I tirsdags viste en meningsmåling i dagbladet Børsen, at 60 procent af de danskere, der har besluttet sig for feriedestinationen, vil holde ferie i Danmark. Det er en stigning på fem procentpoint i forhold til 2003, men det er altså langt fra nok til at kompensere for udenlandske turisters manglende appetit på Danmark som rejsemål.

I turistorganisationen VisitDenmark har man ikke noget officielt skøn over, hvor mange udlændinge vi kan forvente til Danmark i år, men organisationen bekræfter, at der er lagt op til en markant nedgang. Det er bl.a. tyskerne og svenskerne, der i stort tal bliver væk.

Leder af Center for Turisme og Kultur på Handelshøjskolen i København, Lise Lyck, understreger, at det forventede fald i udenlandske turister kommer til at ramme stort set alle turistrelaterede erhverv. Hun peger bl.a. på danske hoteller og restauranter som udsatte brancher.

»Nedgangen bliver markant i år, men det er meget vanskeligt at spå om præcis, hvor vi lander på årsbasis. Det afhænger bl.a. af, hvor meget FNs klimatopmøde, World Outgames (OL for homoseksuelle, red.), og IOC-kongressen i København senere på året kan redde,« siger Lise Lyck.

Meget svært i 2010
Hun fremhæver samtidig, at turistbranchen heller ikke i 2010 kan regne med at komme tilbage til noget, der bare ligner tiden før krisens indtog. Her har Danmark samtidig ikke samme perlerække af store begivenheder, der kan trække i den rigtige retning, som vi har i sidste halvdel af 2009.

»Den stigende ledighed trækker i den forkerte retning, ligesom store budgetunderskud i mange lande kan føre til offentlige besparelser, der også går ud over overnatningerne. Det bliver nok svært helt at undgå konkurser blandt hotellerne i 2010. Det afgørende, for hvem der bukker under, er bl.a. de enkelte hotellers likviditet og egenkapital,« siger Lise Lyck.

VisitDenmark har for nogle uger siden lavet en modelberegning på baggrund af året indtil videre og antallet af bookinger, der viser, at nedgangen for turisterhvervene risikerer at blive på 4-5 mia. kr. i forhold til sidste år. I 2008 menes udenlandske og danske turister at have indbragt op mod 80 mia. kr.

Lise Lyck mener ikke, at tallene fra VisitDenmark er helt ude i skoven, men hun ser dog stor sandsynlighed for, at det kan blive endnu værre. Selv om der ikke er udsigt til bedre tider for turisterhvervene de kommende år, er turisme dog stadig et markant væksterhverv på længere sigt, understreger Lise Lyck.

»Rejselysten bliver næppe mindre med tiden, men lige nu gør det ondt i turistbranchen,« siger hun.