Utraditionelle reklamer vokser frem

I starten opstod de kreative reklamer i det offentlige rum ud fra tilfældige ideer. Men i dag bruger et stigende antal virksomheder utraditionelle reklamer strategisk.

600 boligannoncer fra en vampyr, som søger bolig, hænger i disse dage i de københavnske supermarkeder og på diverse kollegier for at skabe opmærksomhed om Zulu-serien »True Blood«, som netop handler om vampyrer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vask fortovet, så de rene flader illustrerer dit budskab. Eller lav en spiseseddel med din reklame, men hvor layoutet til forveksling ligner Ekstra Bladet, og placer den ved siden af de andre spisesedler foran butikkerne.

Disse og mange andre former for utraditionel markedsføring i det offentlige rum, også kaldet »guerilla-markedsføring«, bliver i stigende grad anvendt af de danske virksomheder.

Christian Vollerslev, adm. direktør hos konsulentfirmaet Promovator, som rådgiver om blandt andet alternativ markedsføring, vurderer, at antallet af virksomheder, der indtager det offentlige rum med kreative reklamer, er tredoblet over de sidste fem år.

Guerilla i stigning


»For fem år siden var det omkring fem procent af de danske virksomheder, der arbejder professionelt med markedsføring, som eksperimenterede med at bruge det i deres markedsføringsmiks. I dag er det oppe på omkring 20 procent,« lyder vurdering fra Christian Vollerslev.

Også Per Christiansen, strategisk planlægger for mediebureauet Mediacom, vurderer, at guerilla er blevet et hit.

»De forbrugere, vi har i dag, er så vant til reklamer. Derfor skal der mere til for at bryde igennem,« siger han og henviser til en undersøgelse fra Mediacom, som viser, at man udsættes for 5.000-6.000 budskaber fra annoncer hver dag.

På grænse med loven


I Danmark begyndte guerilla-markedsføring for alvor at få fat for fem-seks år siden, da virksomheder som Coca Cola for eksempel vaskede vægge og fortove rene ved hjælp af en skabelon, hvor der stod Zero, fortæller Christian Vollerslev.

Han påpeger, at det i virkeligheden er ulovligt at lave graffiti, men det jo ikke er ulovligt at vaske fortovet. Med guerilla markedsføring går man lige til kanten i forhold til lovgivningen for at få størst muligt opmærksomhed. Og sådan er det stadigvæk, men tilgangen til guerilla har ændret sig gennem årene.

»Det begyndte med at være mere eller mindre tilfældige ideer, man fik, men i dag er det en mere strategisk tilgang,« siger Christian Vollerslev og uddyber:

»Virksomheder, der anvender guerilla-markedsføring i dag, tænker i, hvilke offentlige rum der ikke bliver brugt eller kan bruges på en anderledes måde.«

Per Christiansen påpeger også, at de utraditionelle reklamer har fået en anden rolle.

»I stedet for, at guerilla-markedsføring er en tilføjelse til for eksempel TV-reklamer, ser man nu i højere grad, at virksomhederne begynder deres strategi ved de utraditionelle reklamer,« siger han.