Utilfredse Nykredit-kunder må vente: Vigtig skatteafgørelse udskudt

Det skulle være Nykredits lokkemad til vrede kunder. Men nu har Skatterådet udskudt afgørelsen om de såkaldte »Kundekroner«. Dermed er der fortsat usikkerhed om modellen.

Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, må vente på Skatterådets afgørelse, om Kundekronerne kan udbetales skattefrit til de vrede kunder, der er blevet ramt af forhøjelserne på ?bidragssatserne. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Der hersker fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt Nykredits kunder risikerer at skulle betale skat af de såkaldte »Kundekroner«.

Det står klart, efter at Skatterådet tirsdag udskød en afgørelse om den særlige model, som er Nykredits lokkemad til de vrede kunder, der bliver ramt af realkreditkæmpens prisforhøjelser.

Det var ellers meningen, at Skatterådet skulle have taget stilling til modellen forud for Nykredits repræsentantskabsmøde ­onsdag. Men mødet holdes altså uden en afklaring af modellen.

»Kundekroner er en stærk og nyskabende model med kontante fordele for kunderne. Det glæder vi os til, at vores kunder kommer til at mærke. Men naturligvis er det vigtigt for os, at vi kan fortælle vores kunder helt præcist, hvordan de skattemæssige forhold er omkring Kundekroner. Det har vi ikke fået endelig klarhed om, da Skatterådet har meddelt os, at de har udsat sagen. Det indebærer, at vi først modtager en afgørelse på et senere tidspunkt,« oplyser Nykredit-topchef Michael Rasmussen i en mail.

Centralt tema i processen om børsnotering

Ideen om »Kundekroner« er helt central i Nykredits aktuelle proces mod en børsnotering. I forbindelse med børsnoteringen skal kunderne og ejerne i Foreningen Nykredit sælge ud af deres ejerandel og acceptere prisstigninger, hvilket har ført til en storm af vrede kundeprotester. Til gengæld vil de på et senere tidspunkt få pengene tilbage fra Nykredit i form af »Kundekroner«, har løftet lydt fra Nykredit-toppen. Det vil ske gennem det udbytte, som Nykredit ventes at udbetale til Foreningen Nykredit, der også i fremtiden vil have en dominerende aktiepost i Danmarks største boligudlåner.

Nykredit har selv sagt, at de forventer, at modellen bliver skattefri:

»Det er planen, at Kundekroner kommer kunderne til gode i form af rabatter, som teknisk set nedsætter kundens bidrags- eller rentebetalinger til Nykredit-koncernen. Nykredit-koncernen er af den opfattelse, at kunderabatter (Kundekroner) ikke er indkomstskattepligtige for kunderne. Derimod er den eneste skattemæssige konsekvens, at kundernes fradrag for bidrags- eller rente­betalinger nedsættes. Det er det, som ­Nykredit for en sikkerheds skyld har bedt Skatterådet bekræfte,« oplyser koncernen.

Skatteeksperter sår tvivl

Men i sidste uge såede en række skatte­eksperter i Berlingske tvivl om, hvorvidt modellen virkelig kan være fri for skat. Blandt andet fordi udbytte er skattepligtigt.

»Jeg vil sige, at det er meget tvivlsomt, om Nykredit kan holde denne her model fri for skat. Men det er noget mudret, da vi ikke kender alle detaljer,« lød det blandt andet fra Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Han siger nu efter tirsdagens udskydelse:

»Det er et relativt nyt produkt, man forsøger at lancere, og problemstillingen er, at man som udgangspunkt skal betale skat. Så er spørgsmålet, om man kan finde en eller anden undtagelse, så det kan gå hen og blive skattefrit,« siger han og tilføjer:

»Man har et klart udgangspunkt i dansk skatteret, der siger, at opnår man en økonomisk fordel, så er man skattepligtig. Spørgsmålet er, om man kan konstruere en model, så man kan komme uden om skat, når folk får penge tilbage,« lyder det fra Torben Bagge.

Kompleks sag

Henning Boye, skatteekspert hos revisionsfirmaet BDO, mener, at udskydelsen viser, at der er tale om en »kompleks sag«.

»Det er sjældent, at en sag bliver taget af dagsordenen, når den først har været på, så der må være tale om en helt ekstraordinær situation, siden det er sket. Hvis man spørger i Skatterådet, tror jeg ikke engang, det sker fem gange om året, at en sag bliver udskudt,« siger Henning Boye.

Han ser to årsager til udskydelsen.

»Den ene er, at Skatterådet har ment, at der er ting, som skal belyses yderligere. Den anden mulighed kan bestå i, at Skatterådet har signaleret, at man ville komme med en afgørelse, som Nykredit ikke er tilfredse med, så Nykredit selv har bedt om at få den udsat med henblik på at fremskaffe yderligere oplysninger om problemstillingen,« siger Henning Boye.

Kritiker finder afgørelsen mystisk

Ifølge Jens Vesterbæk, formand for den Nykredit-kritiske forening Consum, virker det »mystisk«, at Nykredit ikke har fået så vigtige skattemæssige forhold på plads, inden de offentliggjorde deres børsplaner.

»Det virker under ingen omstændigheder som rettidig omhu, at Nykredit ikke har fået sådan nogle ting på plads med Skatterådet, inden at de gik ud og annoncerede en børsnotering. Et eller andet siger mig, at det skulle gå rigtig stærkt,« siger Jens Vesterbæk, der i sidste uge blev valgt ind som kritisk medlem i Nykredits 104 mand store repræsentantskab.

Kortene tæt til kroppen

Nykredit har holdt kortene bemærkelsesværdigt tæt ind til kroppen, og selv da koncernen efter voldsomme kundeprotester præciserede planerne om »Kundekroner«, kom der ikke meget mere frem. I en kort meddelelse oplyste koncernen, at der efter planen skal udbetales 600 mio. kr. til Totalkredit, når Nykredit børsnoteres og senest ­ 1. juli 2017.

Det første tilskud vil blive finansieret gennem »låneoptagelse og/eller et salg af en del af Foreningen Nykredits aktier i Nykredit Holding A/S«. Men derefter er det planen, dels at udbytter fra det børsnoterede selskab skal finansiere kundekronerne, dels at alle kunder i Nykredit og Totalkredit skal nyde godt af dem.