Utilfredse chauffører blokerer trafikken

Lastbilchauffører, der er utilfredse med køre- og hviletidsreglerne, blokerede for godstrafikken adskillige steder i landet.

Vrede lastbilchauffører blokerede søndag morgen både Stena og Color - Lines færger i Frederikshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Utilfredse lastvognschauffører blokerede mandag morgen flere steder godstrafikken i trafikknudepunkter. Især færgelejer i Helsingør og Frederikshavn blev ramt af blokaderne. Tidligt mandag blokerede to store lastvognstog udkørslen fra opmarchbåse ved Stena Line i Frederikshavn. Kun busser og personbiler fik lov til at passere, og der var lange køer i opmarchbåsene, oplyser politiet.

Også i Helsingør blev lastbilerne stoppet ved færgerne hos Scandlines og HH Ferries. Der meldtes om godt fyldte opmarchfelter, men dog ikke ligefrem kaos. Overskydende lastbiler blev dirigeret til Kvistgård for at undgå trafikproblemer i byen. Chaufførernes blokade skyldes utilfredshed med strikse køre- og hviletidsbestemmelser, som kan give chaufførerne store bøder ved selv små overtrædelser.

Også ved Øresundsbroen var der problemer fra morgenstunden. Lastbilerne blev stoppet, og motorvejens højre vognbane var fyldt op langt ind på Amager. Personbiler kunne komme forbi, selv om trafikken var langsom. Ved Storebæltsbroen blev trafikken ramt af blokader, idet lastbiler på vej mod Fyn blev standset i højre vognbane i Korsør, hvilket førte til travlhed hos politiet i Slagelse.

Ud over Frederikshavn var også havnen i Hirtshals let ramt af barrikaderede chauffører.

Ved grænsen i Padborg var der en spærring i nogle timer søndag aften, men den blev ophævet kort efter midnat, og de aktionerende lovede at holde sig væk til i hvert fald klokken otte. Mandag morgen var blokaderne ikke genoptaget ved ni-tiden.

I Grenå var blokaden af Color Line ophævet mandag morgen. De aktionerende har ikke haft blokader ved færgeterminalen i Rødby.

Faglige organisationer på chaufførområdet har taget afstand fra blokaderne, som kommer midt i en dialog med justitsminister Lene Espersen (K). Organisationen I/A-gruppen, der repræsenterer mange eksportchauffører, bakker ikke op om blokaderne og oplyser, at man er indkaldt til møde med ministeren senere på måneden om køre- og hviletidsbestemmelserne.

Man vurderer i organisationen, at det kan være svært at få politikere og minister i tale midt i valgkampen og frygter for de fremtidige møder i ministeriet. Samtidig mener man dog, at de såkaldte »dummebøder« til chaufførerne for banale fejl skal væk.

»Det psykiske pres, som chauffører og vognmænd arbejder under, er helt umenneskeligt,« hedder det i en udtalelse fra I/A-gruppen. Man henviser til, at de er helt overladt til den kontrollerende politimands lune, og at selv små, banale fejl kan koste kørekortet.

Ritzau