Utilfreds B&O-aktionær efter generalforsamling: »Vi er skuffede«

Bang & Olufsen holdt generalforsamling efter et regnskabsår, hvor selskabet først forventede vækst på 10 pct., men endte med et fald i omsætningen på 13 pct.

Anders Schelde er investeringschef i MP Pension, der er aktionær i Bang & Olufsen, og som forvalter en pensionsformue på 120 mia.kr. på vegne af omkring 130.000 medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hos MP Pension, der forvalter pensionsformuer for magistre, gymnasielærere og psykologer, er man utilfreds.

For værdien af pensionskassens aktiebeholdning i Bang & Olufsen er faldet markant efter et år, hvor den Struer-baserede virksomhed har tre nedjusteringer og en aktiekurs, der er styrtdykket med mere end 70 pct., bag sig. Bestyrelsesformand Ole Andersen har forståelse for utilfredsheden.

I december sidste år forventede det danske selskab, der er kendt for TV, lydanlæg, højttalere og høretelefoner, ellers en vækst i omsætningen på ti pct. Men efter de tre nedjusteringer kunne Bang & Olufsen i juli fremvise en omsætning for det forskudte regnskabsår 2018/2019, der var faldet med mere end 13 pct.

»Vi er skuffede. Vi forstår ikke, at man kan tage 23 pct. fejl på et halvt år. Det er jo ikke, fordi de henviser til, at der er matte konjunkturer, for det ville ligesom være uden for deres påvirkningsmuligheder. De henviser faktisk udelukkende til interne årsager. Det er vi som investor kede af,« siger Anders Schelde, der er investeringschef hos MP Pension, til Berlingske efter han onsdag tog ordet ved generalforsamlingen for at lufte sin bekymring og få svar fra bestyrelsen.

Fra Bang & Olufsen har forklaringen på faldet i omsætningen lydt, at selskabet har haft betydelige udfordringer med at gennemføre en omstilling af virksomhedens salgs- og distributionsnetværk, hvor Bang & Olufsen i øjeblikket forsøger at tage et større ejerskab over, hvor og hvordan produkterne opleves. Derudover har virksomheden i regnskabsåret lanceret færre produkter end tidligere.

Men de to forklaringer godtager Anders Schelde ikke.

B&O er lille og sårbar

»Det synes jeg jo godt nok, man kunne forvente, at de havde lidt bedre styr på. Vi er bange for, at der er andre ting på spil. Det er svært at se, at de to ting kan medføre en forskel på 23 pct., så vi er noget bekymret for, om der er nogle andre underliggende og mere strukturelle problemer i virksomheden,« siger han.

Sidste år ved denne tid havde MP Pensions aktiebeholdning en værdi på omkring 50 mio. kr. Nu er værdien af beholdningen skumpet til syv mio. kr. Dels på grund af kursudviklingen, og dels fordi pensionskassen har solgt ud af beholdningen, og investeringschefen er bl.a. bekymret for, om virksomheden er robust nok.

»Bang & Olufsen er voldsomt udfordret. Det er tydeligt for enhver, og vores bekymring går på, om der er skala nok i forretningen, eller om Bang & Olufsen er for lille og for sårbar en forretning, hvor der ikke skal ret meget til for at flytte toplinjen,« siger han.

Investeringschefen mener også, at det er værd at genoverveje ejerstrukturen i selskabet, og om en børsnotering er det rette for virksomheden.

»De har nogle problemer indbygget i deres forretning, så den virkelige værdi i Bang & Olufsen er måske brandet, og så gælder det jo om at realisere den værdi, mens den stadig er der,« siger Anders Schelde, der dog fortsat har tillid til adm. direktør Henrik Clausen og bestyrelsesformand Ole Andersen.

»Det ikke været nogen let opgave at komme ind i Bang & Olufsen og skulle overtage det og få vendt det rundt, så vi er endnu ikke der, hvor vi har dannet en færdig mening om kvaliteten af ledelsen. Det er en stor udfordring, de har fået,« siger han.

Anders Schelde kvitterer dog for, at der på generalforsamlingen blev valgt tre kvinder til bestyrelsen. De tre er Tuula Rytilä, der er fra Finland og Vice President hos Microsoft i USA. Joan Ng Pi O, der er Executive Vice President i Swarovski, og som ifølge B&O har mere end 30 års erfaring fra mærkevareindustrien, samt M. Claire Chung, der er General Manage i Kina for netbutikken Yoox-Net-A-Porter Group.

I Bang & Olufsen gør bestyrelsesformand Ole Andersen det klart, at resultaterne langt fra er tilfredsstillende.

»Vi har forståelse for, at vores aktionærer udtrykker både bekymring og utilfredshed med de finansielle resultater, vi har leveret – det er vi enige i. Det var et skuffende år for Bang & Olufsen,« hedder det i en mail fra Ole Andersen.

Han mener fortsat, at Bang & Olufsen har den rette strategi.

»Vi mener fortsat, at Bang & Olufsen har en fremtid som selvstændigt selskab. Vores kernekompetencer inden for lyd, design og håndværk er mere relevante end nogensinde, og vi mener, at vi grundlæggende har lagt den rigtige strategi, omend vi selvfølgelig løbende vurderer behovet for justeringer. Vi har etableret partnerskaber med nogle af verdens største virksomheder inden for teknologi, logistisk og produktion, som både sikrer os skala og adgang til den nyeste og mest relevante teknologi,« hedder det fra Ole Andersen.