Usikre mineudsigter trækker FLS' omsætningsskøn ned

FLSmidth trækker i sit årsregnskab skønnet for omsætningen i det nye år helt ned på 21 mia. kr. som det ringeste i intervallet.

CEO Thomas Schulz, FLSmidth, Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Det kan sammenlignes med en omsætning i 2013 på 26,3 mia. kr. og med skønnet for omsætningen i 2013 på 26-28 mia. kr., før årsregnskabet blev offentliggjort.

- Vi sagde allerede i november, at omsætningen ville blive markant lavere i 2014 og i 2015. Og det er det, vi ser. Vi ser en omsætning op til 24 mia. kr. Når vi går ned til 21 mia. til 24 mia. kr., så er det kun for at reflektere den usikkerhed, som fortsat findes i minemarkedet med hensyn til, om de sætter gang i større projekter i år, eller om de udsætter dem til næste år, siger koncernchef i FLSmidth Thomas Schulz til Ritzau Finans.

Koncernens opfattelse af forretningsklimaet inden for koncernens områder - mineraler og cement - er uændret i forhold til opfattelsen helt tilbage i maj, siger Thomas Schulz.

- Det kan måske være lidt svært at forstå vores "ingen-panik-ingen-udfordring-tilgang". Men det, vi ser, er en cyklisk nedgang. Minerne opererer 24-7 og har gode vilkår. Det er simpelthen et spørgsmål om en ændring af måden, de investerer på. Og det er normalt. Det gør de hvert syv-ottende år, pointerer Thomas Schulz.

Han bekræfter, at FLSmidth regner med, at nedgang i aktiviteten inden for større projekter i minesektoren vil blive opvejet af større aktivitet inden for drift og vedligehold, som koncernen har placeret i Customer Service-divisionen.

I sin skriftlige kommentar til regnskabet erkender Thomas Schulz, at de sløve tider i mineindustrien kommer til at vare noget tid endnu, og det bliver måske ikke i år, at vendingen kommer.

- Vi tror, at vi ser en ordinær cyklus for investeringer i mineindustrien. En typisk cyklus varer 10 år; tre-fire år nedad og 6-7 år opad. Cyklussen viste de første svaghedstegn i slutningen af 2011, og vi tror den vil vare mindst indtil slutningen af 2014. De seneste budgetter fra mineselskaber antyder, at den måske varer ind i 2015, siger FLSmidth-direktøren i regnskabet.

Det betyder dog ikke, at man skal vente et nyt stort fald i ordrerne i år.

- Det er svært at se vores minerelaterede ordreindgang blive lavere, så længe de eksisterende miner kører på fuld kapacitet. Faktisk annoncerede vi ikke nogen store ordrer i Mineral Processing i 2013, og vi holdt med vilje tilbage på ordrer i Material Handling indtil vi havde styr over de tidligere ordrer, forklarer Thomas Schulz.

FLSmidth holder fast i sine langsigtede mål og håber at nå dem "i den ikke for fjerne fremtid", så længe markedet ikke forværres, understreger Thomas Schulz i regnskabet.

/ritzau/FINANS