Usikkerhed truer bankernes vej mod bedre tider

Meget tyder på betydelig bedre tider for bankerne i 2013, men hvis dansk økonomi ikke får den ønskede vækst, kan det også gå den stik modsatte vej med forhøjede nedskrivninger.

Spar Lolland kommer ud af 2012 med en meget lille overdækning i forhold til lovkravet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

De nålestribede mænd i bankerne var fulde af optimisme for præcis et år siden. Alligevel endte 2012 som et år, hvor tab og nedskrivninger igen tog et hop opad, fordi krisen igen viste sit grimme ansigt.

Og det er faktisk igen begyndt at gå lidt dårligere for bankerne i den sidste del af 2012, hvad der igen kan påvirke de kommende årsregnskaber for bankerne, lyder det fra den erfarne aktieanalytiker Per Grønborg fra Danske Markets:

»Der er ingen tvivl om, at meldingerne fra de mellemstore banker på kreditsiden ikke er så optimistiske som for tre til fire måneder siden. Det er et udtryk for, at forventningerne til 2013 tales ned.«

Dyre små kunder

Per Grønborg peger på, at lavkonjunkturen nu har varet så længe, at det bliver stadig dyrere for bankerne at håndtere de svage kunder, der ikke kan betale deres gæld længere. Det skyldes, at særlig de svageste virksomheder ikke har mere at stå imod med:

»Det gælder for både private og virksomheder, at deres økonomiske buffere er ved at være tyndslidte. For mange af dem, der gik ind i krisen med en fornuftig økonomi, har brugt deres buffere til at gennemføre omstruktureringer. Og så er der grænser for, hvor længe de kan modstå de svage konjunkturer.«

På den baggrund er Per Grønborg ikke længere overbevist om, at de tab og nedskrivninger vil falde igen i 2013:

»Det er ikke længere entydigt, at bankernes tab igen vil falde næste år. Men jeg håber dog, at 2013 bliver året, hvor prisstigningerne slår igennem, nedskrivningerne falder, og der ikke længere er modvind fra konstant faldende renter.«

Bankerne mister udlån

For det er også negativt for bankerne, at udlånslysten blandt virksomhederne fortsat er faldende, fordi erhvervslivet foretrækker at bruge egne penge til at investere, ligesom private afdrager mere, og der ikke er mulighed for at hæve priserne ret meget mere:

»Bankerne bliver nødt til at se noget mere på deres omkostninger i det kommende år. Det er ikke noget, de er glade for, men det er nødvendigt for udlånene falder,« siger Per Grønborg

I Nykredit Markets er aktieanalytiker Mads Thinggaard mere optimistisk på bankernes vegne, selv om det stadig kan gå den modsatte vej:

»Jeg ser en udvikling, hvor de svage kunder bliver svagere og svagere, mens de stærke virksomheder har konsolideret sig over en periode. Økonomien bevæger sig fortsat sidelæns, så 2013 kan både gå op og ned. Det er dog min vurdering, at de private bankkunder fortsat bliver hjulpet af den lave rente og den moderate arbejdsløshed. Så alt andet lige bør nedskrivningerne for de største danske banker falde i 2013, da engangseffekten fra de nye nedskrivningsregler bør være overstået i 2012.«

Problemvirksomheder

Mads Thinggaard oplyser, at det fortsat er de små og mellemstore virksomheder, som giver de største problemer for bankerne. Og presset på små virksomheder med afsætning rettet mod den indenlandske efterspørgsel ser ud til at fortsætte.

Men udviklingen er dog meget forskellig fra bank til bank. Således er en af de mere konservativt drevne banker som Arbejdernes Landsbank overordentligt tilfreds med situationen:

»Vi lavede en opjustering i august, og jeg har stadig et pænt smil på læben. Året er forløbet godt, og den sidste del af året er ikke gået dårligere,« siger adm. direktør Gert Jonassen.

I modsætning til de to analytikere er han helt sikker på, at 2013 kommer til at byde på færre tab og nedskrivninger på kunderne

»Det ser ud til, at nedskrivningerne toppede i 2012. Det skyldes også, at Finanstilsynet har fået bankerne til at tage nedskrivningerne tidligere. Således vurderer jeg, at der er taget en stor del af de kommende års nedskrivninger.«

Økonomien hænger i bremsen

Gert Jonassen regner dog fortsat med, at 2013 bliver et svært år, fordi dansk økonomi fortsat hænger i bremsen på grund af et svagt forbrug. Men går det omvendt markant bedre for økonomien, kan bankerne komme i en situation, hvor de bliver nødt til at indtægtsføre nogle af de nedskrivninger, som Finanstilsynet har tvunget dem til at foretage.

Sydbank overraskede ved at gennemføre en stor nedjustering sidst i 2012 på grund af store nedskrivninger på de private kunder. Men ifølge analytikerne var der dog tale om en enlig svale, fordi de øvrige større banker allerede tidligere havde været den manøvre igennem.