Usikker fremtid for naturgas

Fremtidige investeringer i naturgas kan være i fare på grund af politisk usikkerhed om brændstoffets rolle i Europas energisektor, mener blandt andet Statoil.

Investeringerne i nye naturgasbeholdninger kan være i fare på grund af politisk usikkerhed om energiformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden for det mest miljøvenlige fossile brændstof, naturgas, er ikke helt så sikker som den undergrund det bliver pumpet op fra. I Europa er der nemlig stor politisk usikkerhed om hvilken rolle gassen spiller, og skal spille, i landenes kraftværkindustri, skriver ft.com mandag

Europas andenstørste leverandør af naturgas, det norske Statoil, advarer om, at fremtidige investeringer i ny produktion er i fare på grund af netop den politiske uro.

»Hvis den politiske usikkerhed om efterspørgslen på gas i Europa fortsætter, vil de i sidste ende påvirke producenternes, os inkluderet, vilje til at investere i nye gasbeholdninger,« siger Rune Bjørnson, direktør for Statoil, til ft.com mandag.

Det gør endnu en gang opmærksom på den stigende bekymring fra industriens side om manglen på klarhed i den europæiske politik på området. Gas var ellers blevet udråbt til at være en vigtig del i flere europæiske landes strategi om at få reduceret udledningen af forurening.

Men forsyningsselskaberne, som står for over en tredjedel af Europas efterspørgsel på gas, vil ikke investere i flere gaskraftværker, før regeringerne laver et ensrettet regelsæt landene i mellem, skriver ft.com.

Gaskraftværker har givet underskud i det seneste år i både Tyskland og Belgien og i mere end to år i Holland. Derudover har flere energiforsyningsvirksomheder skiftet gas ud med kul fra USA. Kul er nemlig stadig billigst og gør det svært for naturgas at konkurrere på markedet, viser data fra Bloomberg New Energy Finance ifølge ft.com.

Derfor foreslår analytikere, at politikerne fastsætter priserne på kul og får styr på den usikre fremtid for naturgas for at gøre det mere attraktivt at overgå til den dyrere brændstofform, skriver ft.com