USAs vindcirkus er tilbage i byen – og det kan koste Vestas milliarder

USAs vindenergi kan stadig ikke klare sig uden støtten fra den såkaldte PTC. Ordningen blev feberreddet i 2014, og nu skal PTCen igen på gulvet i den dybt dysfunktionelle, amerikanske kongres. Kommer der ikke en forlængelse i hus, kan det koste Vestas milliarder af kroner. Analytikere tipper dog på endnu en periode med PTC.

Vestas skuer efter en forlængelse af den vigtige støtteordning til vindmølleindustrien i USA, den såkaldte PTC-ordning, der giver ejere af vindmøller et skattefradrag. Foto: Lee Celano/AFP
Læs mere
Fold sammen

Amerikanerne og Vestas skal til det igen. Den såkaldte PTC-ordning er igen til forhandling i den amerikanske kongres, og udfaldet vil få enorme konsekvenser for hele den amerikanske vindindustri. På den anden side af Atlanten er PTCen nemlig støtteordningen over dem alle, og den har gennem årene været fundamental for opbygningen og udvidelsen af det store, amerikanske vindmarked.

Historisk set har USA været et meget vigtigt land for den danske vindmølleindustri, og Vestas er bestemt ingen undtagelse. Og skulle det gå så galt, at der ikke kommer nogen forlængelse af støtteordningen, vil det koste Vestas milliarder af kroner i omsætning, vurderer flere analytikere over for Berlingske Business.

»Det er den største enkeltstående usikkerhed, der knytter sig til Vestas,« siger senioranalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen, der vurderer, at Vestas kan miste så meget som 15 mia. kroner i omsætning i 2017, hvis ikke PTCen bliver forlænget: »De kommer også til at stå med nogle produktionsfaciliteter, som ikke kan udnyttes, så hvis deres omsætning falder med 20 pct., vil det slå endnu hårdere på bundlinjen.«

Klaus Kehl, der er Vestas-analytiker for Nykredit, vurderer, at det amerikanske marked kan blive så meget som halveret i 2017, hvis ikke PTCen bliver forlænget.

»Det kunne godt koste Vestas omkring 1.500 MW. I forhold til 2015 vil det koste dem 17 procent på toplinjen. Så det er forkert at tro, at det ikke har nogen indvirkning,« siger Klaus Kehl.

Vestas forventer en omsætning på 59 mia. kroner i 2015, og med et tab på 17 procent, er det over ti milliarder kroner i en mulig PTC-lussing.

Tipper forlængelse

PTCen blev for første gang indført i 1992 og giver et skattefradrag til vindmølleejere. Ordningen har flere gange kørt helt, helt tæt på kanten og udløb i 2013. I december 2014 lykkedes det den amerikanske kongres at forlænge PTCen, så den også gjaldt i 2014 – hvilket vil sige, at der reelt kun var tale om en forlængelse på 14 dage. Denne meget snævre forlængelse reddede dog hele vindåret i 2015, fordi amerikanske udviklere nåede at få meget store projekter ind under støtteordningen.

Siden begyndelsen af 2015 har PTC-ordningen altså været udløbet, og hvis ikke ordningen bliver forlænget, bliver der bestilt væsentligt færre møller i 2016. Bestilte møller installeres sædvanligvis først året efter, og derfor vil det først ramme Vestas’ omsætning i 2017.

Mulighed for en vinder

Spørgsmålet er så, hvad Kongressen ender med at vedtage. Såvel Klaus Kehl som Jacob Pedersen tipper på, at Kongressen får en forlængelse igennem:

»Jeg tror, at det mest sandsynlige scenarium er en forlængelse. Det kan enten blive en et-to årig forlængelse eller en lidt længere ordning med gradvis nedtrapning af støtten,« siger Klaus Kehl, der møder opbakning fra Sydbanks analytiker:

»Jeg tror, at vi får en forlængelse. Der er mange i Kongressen, der er imod, at den bliver forlænget, så det er bestemt ikke givet, hvordan det lander,« siger Jacob Pedersen.

Hos Vestas vil man meget nødigt spå om, hvilken side PTCen svinger til: »Det er uforudsigeligt, hvad der sker i USA. Det minder om situationen, der var sidste år. Det er positivt, at den såkaldte finance committee har godkendt det. Det eneste, som vi med sikkerhed kan sige, er, at der formentlig er nogen, der vil kigge på det,« siger chef for investor relations i Vestas Hans Martin Smith, der ikke kan sætte tal på, hvilken indvirkning en ikke-forlænget aftale vil have på Vestas:

»Det er svært at sige præcist. Problemet er, at så længe du har PTCen, så er det svært at tale om, hvordan et ikke-PTC-marked måtte se ud.«

Forventning om to år

Det konkrete forslag, som er en del af skattepakken, taler lige nu om en forlængelse af PTCen på to år. Det er dog langtfra sikkert, at det også er den model, der kommer igennem. Men skulle det ske, at PTCen bliver forlænget to år frem, vil det være en meget god nyhed for Vestas.

»Det vil efter min bedste overbevisning give et stærkt marked frem til 2018. Det vil være usædvanligt godt for Vestas, hvis dette går igennem,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank.