USAs regering får formel klage over Norwegian

Den amerikanske pilotorganisation ALPA har sendt en indsigelse til landets transportministerium mod Norwegians forretningsmodel, som ifølge piloterne er konkurrenceforvridende.

Foto: Michael Bothager. Norwegians topchef, Bjørn Kjos møder udfordringer i USA, hvor piloterne er utilfredse med hans planer.
Læs mere
Fold sammen

Norwegians planer om at flyve langdistancefly over Atlanten møder nu forhindringer.

Den amerikanske pilotorganisation ALPA mener, at det norske selskabs forretningsmodel er konkurrenceforvridende, og har derfor tirsdag sendt en formel indsigelse til USAs Transportministerium mod at give Norwegian tilladelse til at flyve over USA. Det skriver branchesitet check-in.

»NAI's (Norwegians, red.) operationsmodel bør straks og utvetydigt afvises. DOT (transportministeriet, red.) bør ikke tillade at udsætte amerikanske flyselskaber og deres ansatte for unfair konkurrence, og bør hurtigt afvise NAI's ansøgning om beflyvning af USA,« siger Lee Moak, der er flykaptajn og formand for ALPA til Check-in.

Organisationen har i længere tid truet med at gøre oprør over Norwegians model, som ifølge dem truer amerikanske piloters levebrød. Norwegian ansøgte i starten af december formelt det amerikanske transportministerium om lov til at flyve over USA på vegne af sit irske driftsselskab.

ALPA mener, at nordmændene vil udnytte registreringen i Irland til at hyre billigt personale med særlige ansættelseskontrakter, og dermed underbyde amerikanske piloter og flyselskaber.

Og den model gør det ifølge pilotorganisationen særligt problematisk, at nordmændene har fået mulighed for at købe nye Boeing 787-fly med hjælp fra den føderale Export-Import Bank, der er finansieret af amerikanske skatteydere.

»Hvis Norwegian får tilladelse til at vælge og vrage mellem de lande, hvor selskabet etablerer datterselskaber, og beskæftiger sine flybesætninger, vil amerikanske flyselskaber blive stillet ringere i konkurrencen, fordi USA har et sæt af love og regler for sine flyselskaber. Luftaftalen mellem EU og USA var aldrig tiltænkt denne form for ordning,« siger Lee Moak til check-in.

ALPA har over 50.000 medlemmer i 32 amerikanske flyselskaber, og er dermed verdens største pilotorganisation. Organisationen har også klaget til de irske myndigheder over Norwegians model.