USA vil stoppe Goldman Sachs energi-investeringer

Mens den danske debat om Dong-ejerskabet rydder forsider, truer den amerikanske centralbank med at trække tæppet væk under Goldman Sachs' energi-investeringer.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Folketinget torsdag har givet grønt lys til at sælge 19 procent af Dong Energy til Goldman Sachs, debatteres det lige nu i USA, om de amerikanske banker overhovedet skal have lov til at eje energiaktiver.

Det skriver Energiwatch. 

Bankerne, herunder Goldman Sachs, har siden 2008 haft dispensation til at eje selskaber, der ikke læner sig op af finansvirksomhed, men den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) overvejer nu, at trække den tilbage.

»I de seneste år... har der været en række forskellige begivenheder og udviklinger inden for fysiske råvareaktiviteter, som tyder på, at risiciene ved at udføre disse aktiviteter er ved at ændre sig," lyder det ifølge Energiwatch fra Fed i en nyligt udsendt varsel om lovstramning.

Fed og politikerne er bekymrede over, at bankerne både ejer aktiver inden for energiproduktion og samtidig handler med finansielle produkter på energimarkedet. Endelig har der ifølge Energiwatch været en række skandalesager, som har medført store bøder til banker for manipulation med energipriserne.

Modellen, som Goldman Sachs bruger til opkøbet i Dong, synes dog at sikre salget på trods af de kommende lovændringer.

Investeringsbanken køber nemlig ikke de 19 procent af Dong-aktierne direkte, men via selskabet New Energy Investment, som igen er ejet af andre selskaber under Goldman Sachs Group.