USA vil se på Googles magt over Android

De amerikanske myndigheder har - ligesom EU - indledt undersøgelser af, om Google misbruger det vidt udbredte mobilstyresystem til altid at sørge for, at Googles egne produkter får de bedste placeringer.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indledte i april en undersøgelse af, om Google har for meget magt over sit Android-mobilstyresystem. Nu går også de amerikanske myndigheder ind i sagen. Arkivfoto: Julien Warnand, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også de amerikanske myndigheder kaster sig nu over Googles mobilstyresystem Android for at undersøge, om internetgiganten misbruger sin dominerende stilling og presser konkurrenter ud.

USAs svar på konkurrencestyrelsen, Federal Trade Commission (FTC), har efter aftale med det amerikanske justitsministerium indledt en foreløbig undersøgelse på samme måde, som EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i april satte en europæisk undersøgelse i gang for at afklare, om Google styrer, hvilke programmer producenterne af mobiltelefoner og tavle-PCer kan lægge på udstyret, når det forlader fabrikkerne.

Det siger flere kilder til nyhedsbureauerne, selv om hverken Google eller FTC vil kommentere forlydenderne.

Beslaglægger pladsen på startskærmen

Google har siden 2005 stået i spidsen for Android, der i dag er verdens mest brugte mobilstyresystem. Omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres fra fabrikkerne med Android installeret.

Android er den altafgørende brik i Googles strategi for at sikre sig fortsatte annonceindtægter, efterhånden som trafikken skifter fra PCer til mobilt udstyr. Google henter størstedelen af sine indtægter fra netop annoncesalg.

Den amerikanske undersøgelse har fokus på, hvordan Google kræver, at søgetjenesten, korttjenesten Google Maps og andre Google-produkter altid skal placeres fremtrædende på de telefoner og tavle-PCer, der produceres med Android på. Dermed gør internetgiganten det praktisk talt umuligt for konkurrerende tjenester at få plads på startskærmen og dermed blive set - og brugt - med det samme.

EU-undersøgelse er fortsat i gang

Margrethe Vestager sagde tidligere i september, at hun endnu ikke har afgjort, om EU vil anlægge sag mod Google for konkurrenceforvridning. EU-undersøgelserne er fortsat i gang.

»Vi undersøgte sagen, før vi formelt åbnede den, og naturligvis er der grunden til, at vi lægger temmelig mange ressourcer i den, at vi har bekymringer for, om tingene er, som de bør være, altså helt efter bogen,« sagde Margrethe Vestager.

Google var i 2013 ude i et andet slagsmål med FTC, som krævede, at Google hørte op med at indsamle anmeldelser og andre data fra konkurrerende netsteder og lægge dem ind i sine egne produkter. Dengang blev der indgået forlig.