USA vil give iranerne Facebook

Hjælp på vej til borgere i lande, hvor regeringerne forsøger at kontrollere internettet. Ny teknologi skal sikre, at alle får lige adgang.

Dustin Moskovitz, medstifter af Facebook, har intet med det nye projekt at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimberly White
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Twitter, Facebook, CNN og Berlingske.dk. I al hemmelighed tester USA ny teknologi, der gør det muligt for beboere i eksempelvis Kina eller Iran at få adgang til de udenlandske websider spærret af regeringen. Systemet kaldes feed over mail eller FOE og leverer nyheder, podcasts og andre former for data, der går forbi kontrolforanstaltninger, som regeringer har indført for at holde styr på Internet-brugere.

”Vi har folk til at teste det nye system i Iran og Kina,” siger Ken Berman, chef for den amerikanske regerings Broadcasting Board of Governors, der blandt andet står bag radiostationen Voice of America.

Ken Berman vil ikke sige noget om, hvordan den ny teknik konkret fungerer for at forhindre de to landes regeringer i at finde ud af, hvad der foregår.

Et demokratisk redskab
Internettet er blevet et vigtigt instrument for folk, der er i opposition i diktaturstater og til regeringer, som vil kontrollere deres befolkninger.

Mange unge iranere anvendte Facebook og Twitter på internettet og mobiltelefoner under demonstrationer mod præsidentvalget i juni. Flere af de billeder og videooptagelser, der nåede ud til omverdenen var smuglet ud via små huller i regeringens internet-filtre, ofte til stor fare for afsenderne.

FOE er konstrueret sådan, at det også nemt kan anvendes til mobiltelefoner. USA forventer i øvrigt også at anvende systemet i Myanmar, Usbekistan, Tadsjikistan og Vietnam, hvor regeringerne ligeledes forsøger at kontrollere internettet og dets brugere.