USA truer Telia med milliardbøde

Betændt bestikkelsessag i Usbekistan kan koste den svensk-finske mobilgigant rigtigt dyrt. Også Telenor kan risikere at få en bid af regningen.

Gulnara Karimova, datter af den usbekiske præsident og tidligere ansvarlig for telemarkedet i landet, modtog gennem et skuffeselskab i Gibraltar et trecifret millionbeløb i bestikkelse fra teleselskaber, der ville købe en 3G-mobillicens i landet. Arkivfoto: Sergei Ilnitsky, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY

De amerikanske myndigheder truer nu den svensk-finske telegigant Telia med en milliardbøde efter afsløringen af, at Telia har betalt penge under bordet for at skaffe sig en mobillicens i Usbekistan.

Kilder siger til Svenska Dagbladet, at den amerikanske anklagemyndighed lægger op til en bøde på otte milliarder svenske kroner eller 6,3 milliarder danske. Telia betalte i 2007 penge under bordet gennem et skuffeselskab, Takilant, i Gibraltar, som var kontrolleret af den usbekiske præsident Islam Karimovs datter, Gulnara Karimova, som dengang havde ansvaret for telebranchen i det eurasiatiske land.

Schweiz, Holland og USA efterforsker for tiden denne og andre bestikkelsessager, og Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, meddelte i sidste uge, at koncernen vil ud af syv lande i det tidligere Sovjetunionen og Asien som følge af skandalen, der for to år siden kostede topledelsen og store dele af Telia-bestyrelsen deres poster.

Også Telenor kan få bøde

Også den delvis Telenor-ejede mobilgigant Vimpelcom, som er Ruslands næststørste mobilselskab, og det ligeledes russiske MTS står til bøder på otte milliarder kroner for samme forseelser, skriver Svenska Dagbladet. MTS og Vimpelcom er begge børsnoteret i USA, hvad Telia ikke er, men Telia købte et amerikansk selskab med virksomhed i den tidligere sovjetstat Usbekistan for at kunne udvide sin forretning her, og derfor har anklagemyndigheden og den amerikanske finansinspektion inddraget Telia i undersøgelserne.

Telia ønsker ikke at udtale sig om den mulige milliardbøde, men pressetalsmand Henrik Westman skriver til det svenske dagblad, at Telia ikke har sat penge af til en mulig bøde.

Telenor meddelte mandag, at koncernen vil sælge sin ejerandel på 33 procent af Vimpelcom som følge af bestikkelsessagen og et årelangt slagsmål med den største ejer, den russiske milliardær Mikhail Fridman, om strategien. Den norske stat ejer 56 procent af Telenor-koncernen, der ventes at kunne få omkring 15,3 milliarder kroner (2,3 milliarder dollars) ud af et salg.